Руският президент Владимир Путин заяви, че по-нататъшното развитие на икономиката ще се основава в по-голяма степен на бюджетните стимули. Той изрази това мнение днес на онлайн "седмицата в Давос", предаде ТАСС.

По думите му ключова роля ще играят държавните бюджети и централните банки.

Руският лидер отбеляза, че основна причина за неустойчивостта на глобалното развитие са натрупаните социално-икономически проблеми.

"Затова ключовият въпрос сега е как да се поддържа логиката на действие, за да може не просто бързо се възстановят глобалната и националните икономики, засегнати от последиците от пандемията върху различните отрасли, но и да се гарантира, че подобно възстановяване е устойчиво в дългосрочен план и има висококачествена структура, помагаща за преодоляване на тежестта на социалните дисбаланси", добави Путин, цитиран и от БТА.

Той подчерта, че въпреки кълбото от противоречия и предизвикателства е необходимо да не се губи положителната перспектива за бъдещето.

Руският президент призова да бъдат разработени общи подходи и максимално да бъдат сближени позициите, за да се идентифицират източниците на напрежение в света.

Във видеовръзката Путин коментира също, че преодоляването на бедността в Русия е най-важното направление и в тази област страната е постигнала напредък през последните десетилетия. Той определи последните 40 години като "супер успешни" за глобалната икономика, в резултат на което над 1 милиард души на планетата са излезли от бедността.

Руският лидер изтъкна, че въпросът кой е получил основните ползи от растежа на глобалната икономика е важен за разбирането на настоящите световни проблеми. По думите му развиващите се страни са спечелили много, възползвайки се от нарастващото търсене на техните традиционни и дори нови продукти.

Според Путин проблемите на разслоението в развитите страни са се оказали още по-дълбоки. Той цитира оценка на Световната банка, според която през 2000 година в САЩ е имало 3,6 милиона души с доход под 5,5 долара на ден, а през 2016 година - вече 5,6 милиона души. Путин добави, че в развитите икономики на Европа се наблюдава същата тенденция. През този период обаче глобализацията, по думите му, е довела до значително увеличение на печалбите на големи транснационални, предимно американски и европейски компании.

Руският президент разкритикува и интернет гигантите.

"Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение?", попита риторично Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати "основните човешки права".

"Наскоро видяхме това в САЩ", добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в Туитър на бившия американски президент Доналд Тръмп след смъртоносния щурм на негови привърженици над Капитолия на 6 януари.

В Русия интернет остава относително свободен за разлика от традиционните медии и мнозина млади руснаци все повече се информират от платформи като ЮТюб, където видеоматериали на журналиста Юрий Дуд или опозиционера Алексей Навални събират десетки милиони гледания, отбелязва АФП.

Путин заяви още, че пандемията от Ковид-19 може да се проточи, освен ако милиони хора не получат защита от вируса, предаде Ройтерс.

В речта си Путин също така призова за повече диалог между Русия и ЕС и по-положителен дневен ред за подобряване на обтегнатите отношения, които според него са довели до спад в търговския обмен.

Русия и ЕС са естествени партньори в икономиката и културата, подчерта той и призова за преодоляване на фобиите, предаде ДПА.

Връзките на Русия със Запада в момента отново се обтягат заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс.