Президентът на Китай Си Цзинпин изложи днес своя възглед за света, в който страните признават националните си различия, но си сътрудничат по-тясно. Той направи това в началото на традиционния Световен икономически форум, който тази година се провежда онлайн заради коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

Обикновено едноседмичният форум е в швейцарския планински курорт Давос, но този път около 2000 политически лидери и шефове на компании ще дискутират дистанционно.

Новият президент на САЩ Джо Байдън не е сред участниците, за разлика от ръководителите на Германия, Израел, Индия, Република Южна Африка, Южна Корея, Франция и Япония.

Администрацията на Байдън е представена от нейния главен медицински съветник Антъни Фаучи и от пратеника на САЩ за климата Джон Кери.

Държавният глава на Китай прикани в речта си държавите по света "да изоставят идеологическите предразсъдъци", но не спомена Съединените щати.

"Всяка страна е уникална и никоя от тях не стои над другите", каза комунистическият лидер Си, като подчерта, че държавите не трябва да се намесват в чужди вътрешни работи.

По повод обвиненията на САЩ към Китай в кражба на интелектуална собственост и нечестни търговски практики, Си отбеляза, че трябва да има "консултация и сътрудничество, а не конфликт и конфронтация". Той припомни, че "студена война, гореща война или технологична война ще навредят накрая на интересите на всички държави".

"Светът няма да се върне към това, което беше преди коронавирусната пандемия", заяви още китайският президент на форума. Той също така призова развитите страни да се стремят към "многостранност и отвореност", вместо да прибягват към "заплаха" във външната си политика, тъй като ходове като отделяне и санкции могат да доведат до "по-нататъшно разделение или дори до конфликт".

"Трябва да изоставим стария манталитет на студената война" заяви Си Дзинпин в обръщението си към Световния икономически форум и призова всички страни "да се въздържат от едностранност, маскирана като сътрудничество".