Руският президент Владимир Путин откри днес фармацевтичен завод в Сибир за производство на лекарства срещу Ковид-19, в момент, когато страната регистрира рекорден брой нови заразявания и смъртни случаи от коронавирус, предаде Ройтерс.

При откриването Путин направи изявление по видеовръзка, като каза, че заводът ще произвежда лекарства срещу Ковид-19, както и медикаменти за туберкулоза, диабет, хепатит и други заболявания.

"Хората имат нужда от тези лекарства. Те се нуждаят от тях буквално всеки ден", заяви той.

Русия регистрира рекордните 25 487 нови заразявания с коронавирус и 524 смъртни случая за последното денонощие - най-високото ниво от началото на пандемията.

Контролният орган по здравеопазването Росздравнадзор заяви, че в някои райони на Русия свършват болничните легла за пациенти с Ковид-19.

Властите в Москва, където бяха отчетени 6075 нови заразявания, удължиха до 15 януари препоръчителната самоизолация за хора над 65-годишна възраст и такива, които са във високорискови групи.

Компаниите, на които беше наредено поне 30 процента от персонала им да работи дистанционно, трябва да продължат този режим до средата на януари, каза кметът на руската столица Сергей Собянин. По думите му здравната система на града е подложена на натиск, но все още е в състояние да се справи с наплива на пациенти с Ковид-19.

"Специалистите смятат, че при тези условия няма нужда от въвеждане на допълнителни ограничения, но премахването на мерките, които вече са в сила, би било прибързано и безразсъдно решение", заяви кметът на Москва.

От началото на пандемията Русия е отчела 2 169 424 заразявания с коронавирус (по данни на Университета Джонс Хопкинс към 15.00 часа б.вр. на 26 ноември) което я поставя на пето място по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Франция, а регистрираните смъртни случаи са 37 688.

Руски ваксини

Третата фаза от изпитанията на ваксината срещу новия коронавирус, разработена от новосибирския център "Вектор", започват с доброволци над 18 годни, съобщи ТАСС.

В изследванията след регистрирането на ваксината ще бъдат включени 3000 души, избрани от 4000 доброволци. Досега първият компонент на ваксината "Епиваккорона" е сложен на петима души над 60 години.

Центърът "Вектор" получи разрешение за клинични изпитания на ваксината си на 24 юли. Те свършиха на 30 септември. Президентът Владимиир Путин обяви на 14 октомври, че ваксината е получила удостоверение за регистрация. На 16 ноември министерството на здравеопазването издаде на центъра разрешение за следрегистрационни изследвания с доброволци над 60 години, а на 18 ноември за изпитания с 3000 доброволци.

Ефективността на руската ваксина "Спутник V" превишава 95 процента 42 дена след поставянето на първата инжекция, а цената на международния пазар ще е под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Руският фонд за преки инвестиции, който финансира ваксината, публикува преди два дни съобщение за цената и ефекасността й в Туитър.

"По този начин "Спутник V" ще бъде два и повече пъти по-евтина от чуждестранните ваксини на основа на технологията мРНК с аналогични показатели за ефективност" заявиха от фонда.

За руските граждани ваксинацията със "Спутник V" ще бъде безплатна.

Ваксината "Спутник V" има лиофилизирана форма, която се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса Целзий.