Голяма част от изтеклото на 29 май от топлоелектрическата централа (Arctic power plant) в руския град Норилск, Западен Сибир, дизелово гориво е попаднало във водни обекти в района и има опасения, че ще достигне до Северния ледовит океан.

Това е най-тежката досега екологична катастрофа в този регион и може да се види от космоса.

Горивото е изтекло от спукан резервоар, което според руската прокуратура вероятно се дължи на размразяване на арктическата почва. Аварийни екипи са поставили плаващи бариери, за да предотвратят навлизане на горивото в река Амбарная. Тя се влива в езерото Пясино, което от своя страна изтича в река, която е приток на Карско море, част от Северния ледовит океан.

Директорът на руската екоагенция Росприроднадзор Светлана Радионова отрича горивото да е стигнало до езерото Пясино. Според регионалния инспектор на агенцията Василий Рябинин обаче не са извършени адекватни тестове и горивото вероятно е проникнало в езерото.

"Ако дойде буря, (изтеклото гориво) ще се стече по бреговете на реката и бавно ще отрови екосистемата на Норилск и Пясино. Последиците няма да са незабавни. (Горивото) може да стигне до Карско море", каза Рябинин за АП.

Междувременно на директора на топлоелектрическата централа е повдигнато обвинение в нарушение на екологичните норми. Ако бъде признат за виновен, Вячеслав Старостин може да бъде осъден на до пет години затвор. Говорителят на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко съобщи, че за обвинението срещу Старостин и каза, че разследването за аварията на 29 май продължава.

Преди два дни САЩ предложиха на Москва помощ след сериозния разлив на гориво.

"Въпреки нашите разногласия, САЩ са готови да помогнат на Русия, за да спре тази екологична катастрофа и да предоставят своя технически опит", заяви американският държавен секретар Майк Помпейо.

Русия изрази благодарност на САЩ за готовността за оказване на помощ, предаде ТАСС, като цитира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

На 3 юни президентът на Русия Владимир Путин отправи остри критики към властите в Красноярския край заради закъснялата им реакция на разлива и се възмути, че те са научили за инцидента от социалните мрежи.

"Защо органите на властта са научили за това едва след два дни? Ние какво, ще научаваме за извънредни ситуации от социалните мрежи, така ли? Вие там добре ли сте със здравето?", каза президентът по време на съвещание за ликвидирането на разлива.

Путин разкритикува шефа на металургичната компания "Норникел" Владимир Потанин за това, че компанията му (собственик на електроцентралата) не е подменила навреме резервоар за гориво, станал източник на замърсяването.