Руският президент Владимир Путин смъмри днес шефа на металургичната компания "Норникел" Владимир Потанин заради големия разлив на гориво в Арктика и нареди да бъдат направени промени в закона, за да се предотврати ново подобно бедствие, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

По време на онлайн среща със служители и експерти по опазване на околната среда Путин разкритикува Потанин за това, че компанията му не е подменила навреме резервоар за гориво, станал източник на замърсяването.

"Ако го бяхте сменили навреме, нямаше да се стигне до тези екологични вреди и компанията нямаше да се налага да покрива тези разходи (за почистване). Проучете това възможно най-внимателно в компанията", каза Путин на Потанин, който е най-богатият човек в Русия - благосъстоянието му според сп. "Форбс" възлиза на 25,5 милиарда долара.

Потанин заяви, че компанията му ще плати за почистването, което по негови оценки ще струва около 10 милиарда рубли (146 милиона долара), и също така ще бъде готова да плати глоби за нанасяне на вреди на околната среда.

Какво причини екокатастрофата

При строителни работи в ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компании на 29 май е разрушен резервоар, от който се изливат над 21 хиляди кубически метра петролни продукти на площ 180 хиляди квадратни метра. Горивото попада в почвата и в близките реки.

Информационният портал РБК съобщи, че руски орган за контрол на безопасността е предупредил подразделение на "Норникел" през 2017-2018 г. за нарушения в обекта, посочва Ройтерс.

Ще има ли последствия

Идеята за смяна на ръководителя на предприятието "Норникел" Владимир Потанин, изразена от руски депутат е неприемлива, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза, че не е чувал спекулациите за възможна национализация на "Норникел" и няма какво да коментира по въпроса.

Говорителят заяви, че е недопустим силов натиск при разследването на аварията в ТЕЦ-3 в Норилск, предаде ТАСС. Приоритет е да се ликвидира разлива и чак тогава разследване ще установи, дали има виновни, каза още Песков.