Ръководствата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха на среща в парламентарната стая на първата политическа коалиция държавния бюджет за тази година. Финансовият министър Асен Василев, който участва в разговора, каза след срещата, че ако има предложения, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход.

Тоест, ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо, отбеляза финансовият министър.

"Това е принципна постановка! Между първо и второ четене знаете, че има най-разнообразни искания. В рамките на бюджета това ще бъде "разход за разход", изтъкна Василев, цитиран от БНР.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди след срещата, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи бюджета - като междинен (има предвид, че ще е в действие само половин година преди Бюджет 2024), който "просто трябва да го приемем".

По-късно, при започналото разглеждане на проекта преди първото му гласуване в пленарната зала, Василев каза, че "като цяло този бюджет не е революционен, а продължава политиките, добрите практики, започнали последните няколко години". Финансовият министър смята, че проектобюджетът на държавата за тази година отговаря на очакванията и на работодателите, и на синдикатите в голямата им част.

Попитан за протестите на синдикати и на МВР с искане за увеличение на заплатите и дали е готов да отстъпи, Асен Василев отговори, че според него "трябва да се отнасяме с еднакъв аршин към абсолютно всички служители". Политиката, която беше заложена от служебния кабинет, ние я продължихме - в случая е структурите, които са получили увеличение миналата година, да не получават тази година, а тези, които миналата година не са получили - да получат 10% увеличение. Такава е общата политика, тя се отнася и за МВР, и за всички други държавни структури, коментира Василев.

Все пак финансовият министър отбеляза, че това, което се случва с един бюджет, във всички случаи, е прерогатив на парламента. След като мина през комисиите, първото четене на държавния бюджет е планирано в програмата на парламента за тази седмица. Вчера мина първото гласуване на проектобюджетите на ДОО и НЗОК.

Ето параметрите на Бюджет 2023 >>