Аграрният сектор се раздели на две и земеделските организации отказаха да седнат заедно на масата на преговорите с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев. Така в Министерския съвет влязоха две отделни групи преговарящи. След срещата стана ясно, че имат съгласие само по част от точките, за останалите ще се срещнат отново в петък, а утре протестите продължават. Премиерът пък остава категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители на загуба.

Около час след обявената за 18 часа среща представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националната овцевъдна асоциация излязоха пред медиите и заявиха, че все още не са се срещнали с Денков и Вътев. Причина била, че част от другите фермери, които искаха оставката на земеделския министър и първи излязоха на протест пред МЗХ в понеделник, имали политически искания. 

"Влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни", каза пред журналист председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Той и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара, се разграничиха от тези искания.

"Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем", заяви още Проданов.

От Българския фермерски съюз, които първи се срещнаха с Николай Денков, а в понеделник настояваха за оставката на земеделския министър, заявиха, че докато текат преговорите, се отказват от това искане. Въпреки това, стачната готовност остава. Те не са се запознали с текста на меморандума, но ще подготвят нови предложения, които ще внесат в Министерския съвет. По думите им докато били в сградата се стигнало до размяна на обиди с останалите организации. 

Малко преди 21 часа приключи и втората среща при премиера, след която стана ясно, че протестите продължават, въпреки че имало консенсус по някои от точките. В петък ще има нова среща, а дотогава протестната активност остава.

След срещата от кабинета "Денков" заявиха, че продължават да търсят работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който да е приемлив за всички страни.

Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба, но е склонен на отстъпка от данъчните декларации.  

"Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството", посочват от МС. 

На срещата страните са се споразумели за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Министър Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на ДФ "Земеделие", като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.