Земеделските производители не се разбраха с министър Кирил Вътев и обявиха безсрочни протести. Министърът на земеделието и храните и екипът му преди това приеха на среща представители на браншови организации, които по-рано днес протестираха пред МЗХ. Някои от тях доведоха и животните си на протеста.

Вътев заяви, че е отворен за диалог с тях и затова ги приема да обсъдят исканията им по протестната декларация. От своя страна от бранша отказаха провеждането на конструктивен диалог, съобщиха от МЗХ.

Ден по-рано в Министерския съвет се състоя среща на представители на браншови организации на земеделците с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, които дадоха обещания за другите сектори, а на зърнопроизводителите - само ако изпълняват условието да не са били на печалба през миналата година. От бранша обявиха, че ще обсъдят предложенията на правителството с членовете си и тогава окончателно ще решат за протеста, което вече е факт.

"Продължават протестните действия до оставката на министъра на земеделието, от 15 - 16 станахме 26 организации - зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари, животновъди, пчелари - целият спектър на земеделската дейност, и преработватели", обяви след срещата бившият земеделски министър Венцислав Върбанов по БНР.

Земеделците отричат секторът да е разделен, както твърди министърът.

"Не казвам, че секторът е разделен, а това, че министърът със своите действия се опита да ни раздели. Утре нашите хора излизат на различни места в страната. Ние сме заявили до 13 февруари", предупреди председателят на Асоциацията на земеделските производители.

"Първо, че не работим добре е една от причините, но всички тези месеци той показа, че не може да се справи с отговорностите и предизвикателствата. Не можа да ни защити в бюджета, за украинската помощ, избутаха ни от пазарите. Няма никаква комуникация", твърди Върбанов.

Последва официална позиция от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), с която обяви безсрочни протестни действия от утре, вторник, 6 февруари.

От НАЗ публикуваха и карта с точките и възловите пътни артерии, където ще има протести и блокади със селскостопанска техника, включително и при "Дунав мост".

Протестите започват в 10.00 часа във вторник и ще продължат два часа, като всеки следващ ден времето за протестни действия ще бъде удължавано, докато не се изпълнят исканията на земеделските стопани, обясняват зърнопроизводителите. 

От асоциацията обявиха несъгласията си с министерството и формулираха исканията си.

Снимка: БТА

В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, недоволстват те.

НАЗ настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора, посочват от сектора.

Исканията на земеделците са включване на основните пет култури в сектор "Зърнопроизводство" (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Настояват за промени в закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), които засягат улесняване на процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя и приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени, както и да бъдат приети закони за браншовите организации в земеделието, за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи.

Снимка: БТА

Напояването да стане стратегически национален приоритет - мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата, апелират протестиращите.

Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

Снимка: БТА

Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители, е друго от формулираните искания.

"Земеделците няма да спрат протестните си действия и ще продължат до 13 февруари с единственото искане - оставката на земеделския министър Кирил Вътев", потвърди и Венцислав Върбанов.

"За София мога да ви гарантирам, че няма да протестираме", заяви той и поясни, че към момента не може да каже в кои точки в страната ще продължат утрешните стачки на представители от сектора. "Всички производители лице в лице заявихме на министъра, че не искаме да работим с него", призна Върбанов и допълни, че нямат никакви политически намерения.

"Искаме да има правила, ако министърът искаше да води преговори със сектора, дори и да има някой с търкания и да иска нещо индивидуално, трябваше да събере всички на една маса и да каже какви възможности има държавата", каза бившият земеделски министър.

Той е убеден, че няма откъде да бъдат намерени исканите 420 млн. лева, както и че относно земеделието в Брюксел ще има проблеми.