Войната в Украйна ще доведе до спад на БВП на страната с 45,1 на сто, прогнозира Световната банка, цитирана от Ройтерс и БТА.

Руското нашествие принуди предприятия да затворят врати, доведе до съкращаване на износа и направи икономическата активност в големи части от страната невъзможно, се казва в публикуван вчера доклад на банката.

БВП на Русия ще спадне с 11,2 на сто през тази година поради тежките финансови санкции, прогнозира финансовата институция.

Очакванията за региона на Източна Европа като цяло (включват Украйна, Беларус и Молдова) са за спад от 30,7 на сто на БВП поради шоковете от войната и възпрепятстването на търговията.

Икономическият растеж на региона на Централна Европа, включващ България, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния ще спадне от 4,7% на 3,5% поради притока на бежанци, по-високите цени и спадането на търсенето.

Над половината предприятия в Украйна са затворени,а останалите работят под капацитета си, се отбелязва в доклада на Световната банка. Спирането на доставките през Черно море е намалило износа на зърно от страната с около 90 на сто, а общия й износ - наполовина. Войната пречи и на земеделието в източноевропейската страна.