"Трябва да ядем половин кило месо на месец вместо едно или две", казва Зюлфю Демирбаг, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от окръг Елязът /Източна Турция/ във видеопослание към електората, съобщава ДПА, на която е позова БТА.

Демирбаг не е единственият, който отправя съвети за икономии към турците, притиснати от висока инфлация, растяща безработица и девалвация на лирата.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез призова по-рано този месец домакинствата да намалят отоплението в отговор на растящите цени на природния газ.

През юни турската първа дама Емине Ердоган препоръча на гражданите да намалят размера на порциите месо и да избягват прекомерни разходи, за да се борят с напразното харчене, предизвиквайки гневен отговор в социалните мрежи и обвинения в лицемерие, имайки предвид разходите за новия президентски дворец и скъпите тоалети, които се твърди, че тя носи.

Тези призиви са отправени на фона на най-тежката икономическа криза, която Турция преживява от години. Годишната инфлация достигна почти 20 процента през октомври, а лирата загуби над 40 процента от стойността си от началото на годината, като отбеляза исторически рекорден спад до 13,49 лири за долара днес, когато изгуби над 14 процента от стойността си само за един ден.

Кризата нанася сериозен удар на обикновените турци и потребителите редовно се оплакват в социалните мрежи от бързо растящите цени на основните хранителни продукти.

Всяка дума на Ердоган води до спад на валутния курс

Курсът на турската лира спрямо долара отбеляза рязък спад, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити скорошното силно намаляване на лихвения процент и се зарече да спечели своята "икономическа война за независимост" въпреки критиките и призивите да промени курса на монетарната политика, съобщи Ройтерс.

Курсът на турската валута спад отбеляза антирекорд за 11-и пореден ден.

Ердоган оказва натиск върху централната банка да се фокусира върху агресивно намаляване на лихвения процент с цел насърчаване на експорта, инвестициите и работните места, макар че инфлацията доближава 20 процента, а валутата продължава да се обезценява и да поглъща спестяванията на турците.

Бившият заместник-управител на турската централна банка Семих Тюмен, който беше уволнен от Ердоган миналия месец, призова за връщане към политиките за защита на стойността на турската лира. "Този ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно", написа Тюмен в Туитър.

В четвъртък турската банка намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 15 процента, много под инфлацията от почти 20 процента, и даде сигнал за възможно ново намаление.

Късно в понеделник Ердоган защити политиката си на пресконференция и заяви, че по-строга монетарна политика няма да намали инфлацията, с което провокира нов срив на курса на лирата.

Въпреки критиките към монетарната политика Ердоган отхвърли възможността за предсрочни президентски и парламентарни избори, съобщи ТАСС. "Ние сме излизали победители във всички избори без изключение. И аз заявявам, че предсрочни избори няма да има, те ще се произведат през 2023 г., както е планирано", каза турският президент днес пред парламента.