Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отстранил досегашния заместник-управител на централната банка на Турция Огузхан Йозбаш, съобщава електронното издание на в. "Джумхуриет", на което се позова БТА.

Решението за отстраняването от поста на Йозбаш е публикувано с президентски указ в турския държавен весник. На мястото на Йозбаш е назначен проф. Семих Тюмен.

Тюмен работи в централната банка от 2002 г. като директор по структурните икономически проучвания, зам.-директор по паричната политика, икономист и пр. Успоредно с работата си във финансовата институция той е преподавател в различни турски университети.

През март президентът Ердоган за пореден път през последните години смен гуверньора на централната банка. На поста беше назначен сегашният управител Шахап Кавджъоглу, който зае мястото на Наджи Агбал, под чието ръководство банката започна да повишава лихвите през ноември.

Кавджъоглу, бивш член на партията на Ердоган, който споделя неортодоксалните икономически възгледи на президента, стана четвъртият централен банкер за последните две години.

Ердоган е известен с позицията си за понижение на лихвените проценти, въпреки че пазарният натиск налага те да бъдат вдигани, за да се овладее инфлацията.