"Когато той заговори, държавата потъва" - под това заглавие опозиционният турски вестник "Биргюн" съобщава за историческият минимум на турската лира спрямо долара, достигнат вчера след изказване на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за лихвите, предаде БТА.

"Сметката за изявлението на Ердоган в жив ефир: Доларът счупи рекорда на всички времена (спрямо лирата), външният дълг скочи, обедняхме още повече", отбелязва изданието във водещата си публикация днес.

Според "Биргюн" всяко изказване на Ердоган по тези въпроси нанася вреда, което отново е станало ясно вчера, когато след думите на президента, че е казал на гуверньора за необходимостта от понижаване на лихвените проценти, турската лира се понижи до равнище от 8,81 лири за долар в сравнение с 8,53 лири предишния ден.

С повишаването на курса на долара външният дълг е нараснал с 45 милиарда турски лири, а на глава от населението са се добавили още 535 лири към дълга. За десет години турската национална валута е загубила 80 процента от стойността си, изрежда "Биргюн".

Според икономическото издание "Дюня" "две противоречиви изказвания по въпроса за лихвите са предизвикали объркване". Първото изказване е това на президента Ердоган, който посочи в интервю за държавната телевизия ТРТ, че е "задължително да намалим лихвените проценти". Той обясни, че е казал това в разговор с управителя на централната банка Шахап Кавджъоглу и спомена юли или август като евентуални дати за понижаване на лихвите, напомня "Дюня".

Същевременно обаче гуверньорът предупреди за необходимостта от спазване на строга парична политика, пише вестникът. В огласено изявление от заседание на инвеститори, в което участва, Шахап Кавджъоглу заяви, че "трябва да се премахнат всички очаквания за ранно облекчаване, които не се основават на реални пазарни основания".

Според специалисти безпокойството, което двете противоречиви изявления причиниха, ще продължи известно време, пише още "Дюня".

Думите на Ердоган предизвикаха и негативни реакции от чужбина, допълва вестникът. Според Capital Intlligence положението може да доведе до отлив на инвеститори, Commerzbank изтълкува думите на президента като засилване на натиска над централната банка, а Citi смята, че турската лира ще загуби още от стойността си.