За първи път в предварително попълнените декларации ще бъдат заредени и данни за доходи от търговия в интернет, съобщи БНТ.

За тях се очаква хората да направят преценка дали това е продажба на лични вещи по нетърговски начин, която няма никакви данъчни последици - нито задължение да се подава декларация, нито да се плаща. Или това представлява търговия в интернет, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Ако покупката се прави с цел препродажба, това означава и необходимост да се декларира в годишната декларация и да се плати данък в размер на 15 на сто.

Хората, които продават мобилния си телефон, телевизора или ски обувките на децата си, не трябва да подават декларация и да плащат данък, стана ясно от думите на Бъчваров.

Хората обаче, които правят продажби в интернет, ще видят в предварително попълнената си декларация сбора от всички плащания, които са получили. За тях те ще трябва да платят данък.

Друга новост в данъчната декларация

НАП вече ще ни напомня, че може да дължим данък за продажба на МПС.

Ако сте притежавали кола по-малко от 12 месеца и сте я продали, ще платите данък върху разликата между цената, за която сте я купили, и цената, на която сте я продали.

Право на избор ще имат хората, които са надвнесли данък

Те ще могат да получат надвнесената сума по банков път веднага, за целта трябва да посочат банкова сметка. Другата възможност е сумата да бъде използвана за погасяване на бъдещи задължения.

5% отстъпка от данъка за довнасяне ще получат хората, подали данъчна декларация до 31 март по интернет. Условието е да нямат задължения.

Към момента са подадени около 24 000 данъчни декларации. Онлайн декларации може да се подават с ПИК на НАП или с електронен подпис.

Срокът за подаване на годишната данъчна декларация тази година е по-дълъг.

Заради почивните дни около Великден декларации ще се приемат до 5 май.