Вицепремиерът и социален министър в служебното правителство Гълъб Донев за пореден път обясни защо е по-добре пенсиите да е преизчислят като се вземе предвид тежестта на осигурителния стаж, а не осигурителният доход за конкретна година.

Това Донев направи и днес в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Мая Манолова за преизчисляването на пенсиите.

Швейцарското правило, приложено от 1 юли

От 1 юли бяха осъвременени по т.нар. швейцарско правило размерите на всички пенсии, свързани с трудова дейност, независимо от това какъв е техният минимален, максимален или действителен размер.

Осъвременяването се извършва върху действителния размер на пенсията, а не върху получавания минимален или максимален размер, който се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

От 1 юли 2021 г. със същия процент - 5 на сто, беше повишен и размерът на социалната пенсия за старост, което доведе до повишаване и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, определящи се с процент от нея. Това са социалните пенсии за инвалидност, пенсиите за военна инвалидност, пенсиите за гражданска инвалидност и персоналните пенсии, каза министър Донев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че осигурителният доход нараства всяка година, но това е в резултат на внесените осигурителни вноски на лицата, които упражняват трудова дейност. Това е една от причините, поради които правителството не е предложило този подход за преизчисляване на пенсиите.

"Важно е да се отбележи, че при евентуално преизчисляване на пенсиите само с осигурителния доход за 2018 г. увеличение не биха получили 915 000 пенсии - или 44 на сто от общия брой.

А при преизчисляване с осигурителния доход за 2019 г. увеличение няма да получат 778 800 пенсии - или 37.2 процента от общия брой", обясни Гълъб Донев.

По думите на министъра, правителството е мотивирано да предложи преизчисляване на пенсиите чрез повишаване на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула, което има положителен ефект за новоотпуснатите пенсии, но и за вече отпуснатите пенсии, а не чрез промяна на средномесечния осигурителен доход за страната.

"915 000 са пенсионерите, които не биха получили увеличение, ако се възприеме преизчисляване с осигурителния доход за 2018 г. 583 500 от тях ще продължат да получават минимална пенсия от 300 лева и след преизчисляването с осигурителния доход за 2018 г., което ще запази съществуващото неравенство, даже ще го задълбочи. Допълнително ще бъдат усилени дисбалансите между минималните пенсии, които няма да получат увеличение, и останалите пенсии, които ще се повишат", коментира Гълъб Донев.

Още в първия ден на 46-ото Народно събрание Мая Манолова и председателят на БСП Корнелия Нинова внесоха законопроекти за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с преизчисляването на пенсиите.

И двете предлагат именно отхвърляния от служебното правителство и Гълъб Донев подход за преизчисляване на пенсиите.

БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г. БСП обаче предлага това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., а "Изправи се БГ! Ние идваме!" - с пенсиите, отпуснати до края на 2019 г.