Едва 14 на сто от собствениците на заведения са съгласни да работят само градините им, показва анкета на Сдружението на заведенията. 

Друга част от обектите приемат подобна възможност, но при компенсации за бизнеса по време на периода на ограничения, по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал. Значителна част от собствениците на заведения обаче са против частично отваряне, коментира пред БНР Марин Сотиров от браншовата организация. 

Вчера сдружението предложи три варианта за разхлабване на противоепидемичните мерки:

  • Пожелателно отваряне на външните части на заведенията, като тези, които го изберат, да нямат право на обезщетения. 
  • Отваряне на всички ресторанти от 1 април, а на нощните заведения - от 15 април. 
  • Отваряне на външните части на заведенията, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

"Не може едно заведение да се издържа само с градина. Бизнесът не е конструиран да работи само на външни места. С нас това нещо не е обсъждано и ние не сме съгласни. Идеята беше това отваряне на външните части на заведенията да е пожелателно - тези хора, които искат да работят с градините си, да го направят пожелателно и да си получават в същото време обаче компенсации", коментира Марин Сотиров.

От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно да поддържат бизнеса си.

Вчера с призив излязоха и от Сдружението за модерна търговия, в което членуват големи търговски вериги. Те искат при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки.