Кога България ще стане част от Еврозоната - на този въпрос ще се опитат да дадат верен отговор ключови държавни лидери от България и други страни-членки на ЕС на първата по рода си конференция "България в еврозоната, кога?". Тя ще се състои на 14 май в София и на нея Димитър Главчев, министър-председател и министър на външните работи на България, Димитър Радев, управител на Българската народна банка, и доказани специалисти от държави от еврозоната ще дискутират предизвикателствата и перспективите пред България при въвеждане на еврото. Събитието ще обхване широк спектър от теми от икономически, финансов, политически и бизнес характер, свързани с влизането на България в еврозоната. Желаещите да присъстват е необходимо да се регистрират предварително на официалния сайт на конференцията тук.

Самото събитие ще стартира от 9:30 ч. на 14 май 2024 г. в хотел "Балкан Палас", зала "Роял". То ще предостави ключова платформа за насърчаване на диалога и сътрудничеството между участниците с цел гарантиране на плавния преход на България към еврозоната. Експертите от държавите-членки на еврозоната ще обсъдят перспективите и предизвикателствата пред страната при въвеждането на еврото, предлагайки задълбочени анализи, добри практики и приложими стратегии.

Събитието се организира в партньорство между Асоциацията на почетните консули в България, Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България.

"Приемането на еврото е ключов момент в икономическата и финансовата история на България, който изисква осезаеми и дългосрочни стратегии за успешен преход и стабилност. Целта на събитието, което организираме съвместно с АПКБ и АББ, е да подпомогне незабавното и безпроблемно въвеждане на еврото и укрепването на статуса на страната като надежден и интегриран партньор в европейския и световния финансов пазар," сподели Николай Василев, президент на Българската CFA асоциация и бивш заместник министър-председател на Република България.

Програмата на събитието включва два основни панела, които ще се фокусират върху политическите и социалните последици, както и върху икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, като ще бъдат анализирани успешни примери на европейски държави, вече въвели еврото като своя национална валута. Своя опит в сферата ще споделят ключови фигури като: Волфганг Шюсел, бивш канцлер на Австрия, Джоузеф Мускат, бивш министър-председател на Малта и евродепутат, Адриан Нъстасе, бивш министър-председател на Румъния, Михалис Сари́с, бивш министър на финансите на Кипър, както и Джордж Заня́с, бивш министър на финансите на Гърция.

Dir.bg e медиен партньор на форума.