Планът за възстановяване е в напреднала степен на съгласуваност с Европейската комисия. От всички анонси от страна Комисията става ясно, че срокът до 30 април би следвало да е инструктивен. От последната информация от Брюксел се разбира, че крайният срок, в който държавите могат да представят планове е 2022 г. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на обсъждането в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на Проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост, предаде БТА. 

По-рано днес стана ясно, че кабинетът в оставка ще приеме Плана и ще го изпрати в Брюксел.

"Утре ще приемем Плана за възстановяване и устойчивост и ще го пратим (бел.ред. - в Европейската комисия)", заяви Бойко Борисов по време на среща с туристическия бранш, излъчвана в личния му Фейсбук профил. Премиерът в оставка напомни, че е очаквал политическите му опоненти да предложат други Планове, но това не се е случило.

"Той не е Библия. Може след това да се поправя, да се преписва - това са гъвкави документи и ежедневен преговор с Европейската комисия", каза Борисов.

Припомняме, че на 9 април вицепремиерът Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Това той отбеляза по време на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията "За зелен рестарт".

До 2030 г. България има право на 50 млрд. лева

с различни източници, посочи Дончев. Девет милиарда евро са предвидените средства, свързани с кохезионната политика. Преките плащания са малко над 5 млрд. евро. Планът е 1/4 от този разполагаем ресурс, уточни той.

Томислав Дончев уточни, че първоначално Европейската комисия е посочила, че в плана трябва да попаднат мерки, които не се финансират от другите инструменти. Впоследствие тази позиция на Комисията е била смекчена. Затова след дълги разговори със синдикални и работодателски организации в плана са попаднали и нови фондове, които допълват инструменти, които ще са налични по оперативните програми. Дончев даде за пример мерки за подкрепа на бизнеса и социални мерки.

Във финалния вариант на Плана за възстановяване са попаднали 49 големи инвестиционни приоритети и проекти и 37 реформи.