Планът на президента на САЩ Джо Байдън за инвестиции в инфраструктурата премина вчера ключов етап в американския Сенат, предадоха световните агенции и БТА.

Сенатът гласува да сложи край на дебатите за проектозакона. Решението беше подкрепено от 49 демократи и 18 републиканци, включително техният лидер Мич Макконъл. За успех на процедурното гласуване се изискваха 60 гласа

Одобряването на мащабния инфраструктурен проект на стойност 1,2 трилиона долара в Сената вече изглежда практически гарантирано, като за него е достатъчно мнозинство от 51 гласа. След това той ще бъде изпратен в Камарата на представителите. Все още му предстои обаче да премине през още един процедурен етап, по време на който може да бъдат гласувани поправки.

Планът е плод на месеци на преговори и на рядко единодушие между сенаторите републиканци и демократи. В него се предвиждат 550 милиарда долара за нови федерални разходи за пътища, мостове, транспорт, интернет и борба с климатичните промени.

Планът достига 1,2 трилиона долара - аналогични на БВП на Испания за миналата година - ако се вземат предвид пренасочването на други публични финанси.