Спонсорът на тръбопровода за суров петрол "Кийстоун Екс Ел" (Keystone XL) обяви, че спира оспорвания проект, след като канадските власти не успяха да убедят американския президент Джо Байдън да се откаже от отмяната на разрешителното, предадоха световните агенции.

TC Energy заяви, че ще работи с правителствените агенции "за осигуряване на безопасно прекратяване и излизане" от частично изградената линия, която трябваше да транспортира суровината от петролните полета в Западна Канада до Стийл Сити, щата Небраска.

Строителството на петролопровода с дължина 1930 километра започна миналата година, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съживи отдавна отлагания проект, след като той бе спрян при управлението на Барак Обама, припомня Асошиейтед прес.

Но в първите си седмици след встъпване в длъжност Джо Байдън отмени президентско разрешение, което би позволило изграждането на тръбопровода Keystone XL, като предприе и стъпки за ограничаване на развитието на нови петролни и газови находища, което може да ограничи новите възможности за проучване върху федералните земи.

Неговите действия предизвикаха критики от страна на петролните компании, които смятат, че това ще направи САЩ по-зависими от вноса на петрол от страни, различни от съседните Канада или Мексико.

Други конкретни стъпки, които Тръмп предприе по отношение на своята енергетика, бяха отмяната на лимитите за въглеродни емисии на енергийните централи, въведени по времето на Обама, замразяване на автомобилните стандарти за консумация на гориво, разрешаването на строежа и на други дългоотлагани петролопроводи освен Keystone XL - Dakota и New Burgos, добива на газ и петрол в някои райони на Аляска и Мексиканския залив. Тръмп осъществи и действия към повишаване капацитета на САЩ да произвежда и изнася втечнен природен газ.

Но САЩ се върнаха в Парижкото споразумение за климата и постепенно върви към преразглеждане на енергийните стратегии от времето на Тръмп. А американският пратеник за климата Джон Кери призова петролните и газовите компании да направят повече за диверсификацията и да приемат нисковъглеродни технологии за справяне с изменението на климата. Говорейки през март пред ръководителите на петролната индустрия, които посочиха своите аргументи за продължаващия добив на петрол, Кери призова САЩ да ускорят развитието на водорода, улавянето на въглерод и други технологии, които могат да намалят вредните емисии.

Енергийният експерт Борислав Боев написа отбеляза наскоро, че решителният тон с който президентът Байдън говори за зелените политики навяват на мисълта, че тази администрация може да се озове в състояние на "студена война" с водещите американски компании във фосилната индустрия.