Няма смисъл да се прекратява дерогацията, защото това може да доведе до стрес на пазара. Това каза Кирил Петков, съпредседател на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) пред журналисти. Коментарът си той направи след среща между представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на "Лукойл" за внос на суров петрол с произход Русия (по море).

След срещата се разбра, че ако "Лукойл" изчисти задълженията си към хазната в размер на 500 млн. лева (което е обещал, че ще направи) плюс дължимото към фонда за енергийна сигурност в размер на около 1 млрд. лева (които могат да се използват за енергийни компенсации), дерогацията ще остане до края на срока, възприет от Европейската комисия (края на 2024 г.) В противен случай ще бъде внесено предложение за незабавната ѝ отмяна (до седмица).

"Разбрахме се, че няма смисъл от прекратяване на дерогацията след 7 дни, защото това може да донесе стрес на пазара. Много по-разумно е в този момент да се фокусираме върху това държавата да си събере данъците. Това, което беше гласувано като доста по-висок данък за това, че се използва руски петрол, държавата да си го събере в максимално бърз срок", каза Кирил Петков.

Отмяна на дерогацията в рамките на седем дни, както беше предложено, е невъзможно. Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпят запасите и резервите, които има там, подчерта на свой ред премиерът Николай Денков, също участник в срещата.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане временната солидарна вноска беше увеличена от 33% на 50%, като беше въведено задължение за месечни авансови вноски.

От думите на акад, Денков се разбра, че правителството смята за реалистично да събира свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт - сортовете "Уралс" и "Брент" (референтния за Европа).

Кирил Петков коментира, че срещата е била ползотворна, тъй като е било решено да се фокусират върху събирането на данъците от "Лукойл". До нея се е стигнало не само заради предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията

"И финансовият министър (Асен Василев) беше вече заявил на "Лукойл", че трябва да си плаща данъците по правилата. "Лукойл" трябва да е наясно, че ако не си плаща данъците, държавата може да реагира по различни начини", допълни Петков, цитиран от БНТ.

"Нека да ги видим колко пари ще се съберат и след това ще се съберем заедно и ще решим как ще процедираме. "Лукойл" имат едни стари загуби, които се опитват да използват, обаче според нас и според финансовия министър, те не могат да използват тези стари загуби, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. Той призова компанията да не се опитва да избегне плащането на данъците, използвайки стари загуби, а "да си внасят данъците, както трябва, без да се опитват да играят такива игри".

"Лукойл" имат стари загуби, които се опитват да ги използват. Призоваваме да не се опитват през данъчни опити да си ги върнат тези загуби и да не играят повече игри", коментира Петков.

Енергийната сигурност е на първо място, когато разглеждаме този въпрос, изтъкна пред "Фокус" Радослав Рибарски, зам.-председател на Комисията по енергетика. В момента доставките на петрол се осъществяват през Черно море, но в единия случай за около една седмица или по-малко от седмица (на руски петрол), в другия може да отнеме и месец. Основното ни опасение е, че ако бъдат нарушени доставките, може да се стигне до сътресение на пазара на горива, коментира той.

По сега действащите законови текстове до 1 октомври 2024 г. "Лукойл Нефтохим" трябва да премине към преработката на неруски петрол, въпреки че изключението за България е до края на с.г. Според приетия график руският петрол ще намалява постепенно: до края на 2023 г. рафинерията може да работи с не повече от 80% руски петрол, до 31 март 2024 г. - не повече от 75%, до края на юни - до 50%, и до 30 септември - до 25%.