Експертите не са на едно мнение за това дали евентуално преждевременно отпадане на дерогацията за внос на руски петрол у нас ще повиши цените на дребно на горивата. Отпадане на дерогацията в рамките на седмица предложиха ГЕРБ-ДПС с аргумента, че цената на доставяния руски нефт остава постоянна, но горивата на дребно поскъпват.

Икономистът Евгений Кънев каза по Нова, че сега "Лукойл" зарежда около 60% от целия пазар или около 3 милиона тона от общо 4,5 милиона тона потребление на година. "Въпросът, на който трябва да се отговори, когато се предлага такова нещо, е как ще бъдат заместени тези 3 милиона тона руски петрол с 3 милиона тона неруски, когато цяла Европа се зарежда с неруски, защото има ембарго", каза Кънев.

"Не е лесно да се намерят. Ако се намерят, ще е на спот цена, на по-висока цена", обясни икономистът. Той е категоричен, че преди да спре дерогацията, трябва да има план как да бъдат заместени тези 3 млн. тона петрол.

"Ако се купи на спот цена - тоест директно от пазара, това ще бъде между 10-20% на колонка по-висока цена. Очаквам цената да отиде до 50 ст. нагоре", каза Кънев.

"Аз съм за прекратяване на дерогацията, но така че да не се нараним. Защото има голяма вероятност и "Нефтохим" да ограничи своите операции и да не може да работи. Бюджетът ще закъса. Не на последно място - ще има по-голяма инфлация, което ще унищожи всикчите ни шансове за Еврозоната", коментира Евгений Кънев.

Различно мнение изказа по БНР Живодар Терзиев, председател на УС на Българската петролна и газова асоциация. Той е категоричен, че дерогацията няма да се отрази пряко и съществено на цената на горивата

"Не дерогацията, не липсата на дерогация, а решенията "за" и "против" дебалансират пазара и водят участниците на пазара до шизофрения", подчерта Терзиев.

Цените на петрола в международен план са спокойни в момента на фона на всички събития, които виждаме в Близкия изток и Украйна, отбеляза експертът. Той подчерта, че очакванията са били, че конфликтът в Близкия изток ще ескалира цената на нефта, която е в момента.

"Повече от година не правим бизнес с горива, а някой прави политика на гърба на горивата. Говоря в геополитически и международен план. Въпреки екстремалните процеси в Израел и Ивицата Газа, интервенцията от страна на Саудитска Арабия и намесата на САЩ на международния пазар доведе миналата седмица до рязко понижаване от 93 на 88-89 долара. Днес цените са около 90-91 долара с тенденция надолу в рамките на деня. Това означава, че цените са спокойни", обясни Живодар Терзиев.

По думите му пазарът и в България е спокоен.

На извънредна среща в парламента управляващото мнозинство постигна споразумение с правителството засега да не се внася искане за отмяна на дерогацията. Срещу това обаче кабинетът е поел ангажимент да събере 500 млн. лева данъци от "Лукойл" заедно с около 1 млрд. лева (вноска) за фонда енергийна сигурност. Руската компания сама предложила да внесе данъците.