Дерогацията, която България получи за руския петрол, дава конкурентно предимство на България, макар още да не знаем ще използваме ли тази отстъпка. Това каза Евгений Кънев, доктор по икономика и управляващ съдружник на консултантска компания за сливания и придобивания "Маконис", който беше сред участниците в първия панел на провеждащия се днес банково-финансов форум "Бъдещето на парите" на сп. "Мениджър", предаде БТА.

Ползите от дерогацията, която предвижда постепенно намаляване на дела на използвания руски петрол и важи до октомври 2024 година, могат да се търсят основно в две направления, обясни той.

Първото направление, според Евгений Кънев, е използването на ползите от дерогацията за бюджетни цели и по конкретно по линия на овладяването на бюджетния дефицит. А дефицитът, припомни той, е важен критерий в оценката за степента на готовност на България да се присъедини към еврозоната. Позитивите, по думите му, произтичат от отварящата се в момента ножица между ценовото равнище на внасяния в България руски петрол и цените, на които той се търгува на международните пазари, в условията на наложен ценови таван.

"От тази гледна точка това се очаква да има положителен ефект върху бюджета", смята участникът в дискусията.

Дерогацията за руския петрол ще има и положително въздействие върху цялостното равнище на инфлацията в България, която, по думите му, вече се успокоява с изпреварващи темпове.

"Не се тревожа за петрола и въздействието му върху инфлацията в България", посочи Евгений Кънев. Според него именно постигнатата отстъпка за използване на руски петрол е шанс за България да влезе и в рамките на допустима за членство в еврозоната инфлация.

"Така България има големи шансове да покрие критериите в конвергентния доклад", каза той. По думите му в перспектива петролът би имал ценово по-голямо въздействие върху други европейски икономики, отколкото върху България.