Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, след като хуманитарни конвои започнаха да влизат в Ивицата Газа, а дипломатическите усилия за задържането на конфликта в настоящите му граници и потушаването му се засилиха, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 60 цента или 0,7 на сто до 91,56 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 61 цента или 0,6 на сто до 87,47 долара за барел.

През миналата седмица и двата сорта поскъпнаха с около процент за втора поредна седмица поради опасения, че войната в Израел може да излезе извън контрол и да се разпространи в региона.

"Израел, под натиска на САЩ, се съгласи да задържи засега сухопътната атака срещу "Хамас", посочва "Ей Ен Зет ризърч" (ANZ Research) в бележка до клиентите си. "Това отслабва опасенията, че войната може да се разпространи и в други страни от Близкия изток".

Положително влияние на пазарите оказва и вдигането на санкциите от страна на САЩ срещу Венецуела, страна членка на ОПЕК, след като властите там постигнаха споразумение с опозицията.