Китайското външно министерство съобщи във вторник, че е "подвеждащо и погрешно" да се каже, че Пекин се нуждае от търговска сделка със САЩ, защото икономиката на Китай се забавя, визирайки вчерашното послание на Доналд Тръмп чрез Туитър.

Икономическият растеж на Китай "не е лош", отбеляза говорителят на министерството Гън Шуан по време на редовен дневен брифинг в Пекин.

Коментарите на външното министерство са факт, след като ден по-рано Тръмп написа в Туитър, че забавянето на китайската икономика ще принуди Пекин да търси търговска сделка със САЩ и че чуждите компании напускат Китай поради въведените от Вашингтон висока митнически тарифи върху вноса на китайски стоки.

Повод за посланието на американския президент дадоха вчерашни официални данни, според които растежът на брутния вътрешен продукт на Китай е отслабнал през второто тримесечие на годината до 6,2% спрямо година по-рано, което е най-лошото представяне на втората по сила световна икономика от 27 години насам (от началото на далечната 1992-а година).