Сключване на споразумение за облагане на дигиталните услуги в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е "единственото решение отгоре" за спора между Вашингтон и Париж. Това заяви днес пред Франс прес източник от обкръжението на френския министър на икономиката Брюно Льо Мер, след като САЩ обявиха снощи нови наказателни мерки, предаде агенцията.

САЩ обявиха, че въвеждат допълнителни мита в размер на 25 процента за вноса на френски стоки на стойност 1,3 милиарда долара в отговор на новия френски данък върху дигиталните услуги, предава БТА.

Целта е Париж да бъде наказан за този данък, с който облага американските гиганти във високите технологии, уточнява АФП.

Льо Мер разговаря вчера дълго по телефона с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин, допълни източникът, без да даде повече подробности.

Мярката на САЩ ще влезе в сила след шест месеца. Офисът на Лайтхайзър посочи, че отлагането цели да бъде осигурено още време за преговори за уреждане на проблема, включително чрез обсъждания в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.