Пандемията от Ковид-19 предизвика безпрецедентна криза в целия свят, по-тежка дори и от финансовата и икономическата криза от 2008 година. Това накара правителствата да действат енергично още от пролетта на 2020 година за смекчаване на последиците.

През тази година икономическият хоризонт продължава да е в облаци и повечето страни обявиха нови стимули или удължаване на вече задействаните програми в подкрепа на бизнеса и домакинствата, пише БТА.

Най-голямата икономика в Европа

обяви в началото на месеца удължаване на данъчни облекчения за над 11 милиарда евро. Щедростта на германската държава, която само преди година държеше сметките й да бъдат винаги "на зелено", е продиктувана от необходимостта от нови стимули за икономиката, защото търговски обекти и други бизнеси остават затворени.

Германия трябва за дълго време да отмени правилото да не допуска държавен дълг, за да не възпрепятства възстановяването след пандемията от Ковид-19. За това настоя началникът на канцеларията на канцлера Ангела Меркел, Хелге Браун в края на януари.

Трайният отказ от ограничаването на дефицитите

е "стратегическо решение за икономическото съживяване", а освен това той дава и надеждна рамка за инвестициите, допълни Браун. Това ще позволи да не се вдигат социалните удръжки до края на 2023-а и данъците, според експерта, който е от близкото обкръжение на Меркел.

Правилото за държавния дълг, записано в конституцията на Германия, забранява в нормално време федералното правителство да взема заеми над 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

При изключителни обстоятелства, каквито са сегашните, правителството може да поиска от Камарата на депутатите разрешение да превиши този праг. Именно това стана през юни миналата година, когато страната започна да изпълнява план на стойност 130 милиарда евро за инвестиции в бъдещето и съживяване на потреблението.

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц потвърди на няколко пъти, че пандемията от Ковид-19 не е ударила толкова тежко икономиката на страната, както се очакваше по-рано. БВП се сви с 5 на сто през 2020 година, докато прогнозите достигаха до спад с 5,7 на сто.

Банк ъв Ингланд (Bank of England) подкрепи големите кредитни институции в Обединеното кралство, сред които Ейч Ес Би Си (HSBC) и Барклис (Barclays), така че да могат да продължат да подпомагат икономиката през пандемията.

През 2020 година централната банка на Острова

даде възможност на търговските банки да продължат да отпускат кредити за бизнеса, след като икономиката изпадна в най-тежката си рецесия за последните 300 години заради карантинните мерки, наложени в борбата с пандемията.

Централната банка на Канада

съобщи, че ще остави водещата си лихва на равнище 0,25 на сто и подчерта, че разрастването на пандемията е спряло рестарта на икономиката на страната. Новите вълни на вируса принудиха правителствата да прилагат нови мерки, за да овладеят разпространението му. При все това ваксинациите, бюджетните и паричните мерки, които бяха взети в подкрепа на бизнеса, подобриха перспективите за икономически растеж в средносрочна перспектива, според канадския финансов регулатор. Той допълни, че в края на миналата година надеждите за скорошно съживяване бяха много силни, но скокът на броя на заразените отдалечи перспективите за изсветляване на хоризонта.

В САЩ новата администрация на президента Джо Байдън

продължава да работи активно, за да прокара новия пакет от мерки за 1,9 трилиона долара в подкрепа на милиони американци и бизнеса.

Точно преди месец управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова политиците по света да харчат повече, за да подкрепят икономиката, блокирана от новите ограничения и карантинни мери в опит да се овладее новият коронавирус.

Шефката на МВФ настоя за по-силно международно сътрудничество,

каквото вече има в стремежа да бъдат осигурени ваксини срещу коронавируса, и в преследването на целта за дигитален и "зелен" растеж.

Според експертите на Фонда координирани фискални стимули на Г-20 в областта на "зелената" инфраструктура биха довели до нарастване на икономическия растеж с до две трети по-силен темп, отколкото ако всяка държава действа сама.

След пандемията не трябва да се връщаме към 2019-а, а да градим икономиката на утрешния ден. Задачата ни е да направим крачка напред в оценката на качеството на растежа, отбеляза Георгиева.

Щедростта на държавните хазни цели първо да спаси икономиката и да я съживи като "по-зелена" в свят, изправен пред нови и сериозни предизвикателства, както за бизнеса, така и за здравето на хората.

България е в добра позиция

България, чийто брутен външен дълг, според данните на БНБ, е 37 903 милиона евро или 66,8 на сто от БВП, е в добри позиции да отговори на повелите на кризата, предизвикана от пандемията от новия коронавирус.

Европейската комисия очаква в новите си зимни междинни прогнози, че нарастването на реалния БВП на страната ни ще достигне 2,7 процента през 2021 година, преди да се ускори до 4,9 процента през 2022 година благодарение на силно вътрешно търсене и по-динамичен износ, припомня още БТА.