Едно от малкото валидни споразумения във войната между Русия и Украйна е на път да се разпадне, когато днес изтече срокът на действие на сделката за зърно, договорена старателно между враждуващите страни с помощта на Турция и ООН, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера от пристанището на Одеса в Южна Украйна потегли вероятно един от последните кораби, които получиха разрешение да пътуват в рамките на сделката за Черно море. По данни на Организацията на обединените нации (ООН) той е натоварен с повече от 15 000 тона рапица.

След като започна войната, Русия блокира украинските черноморски пристанища в продължение на месеци, възпрепятствайки износа на зърно по море, което породи опасения за рязко покачване на цените или глад в някои региони. Преди войната Украйна беше един от най-големите доставчици на зърно в света.

В резултат на сделката Украйна успя да превози милиони тонове през Черно море.

Москва не прояви желание за удължаване на срока на сделката. Кремъл настоява за облекчаване на санкциите върху износа на руски храни и торове, но твърди, че това условие не е изпълнено.

Съществува голяма загриженост, особено сред африканските страни, че жизненоважните хранителни продукти ще станат още по-дефицитни.

ООН и много правителства призовават Русия да поднови споразумението.