Руският президент Владимир Путин заяви, че "нито едно" руско искане не е било взето предвид по време на преговорите за удължаване на споразумението за износ на украинско зърно, което изтича на 17 юли, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бих искал да подчертая, че нищо не е направено, абсолютно нищо", интересите на Русия не са били отчетени изобщо, настоя той по време на телевизионно интервю. "Ще помислим какво ще правим, все още имаме няколко дни за това", добави Путин.

Зърнената сделка, подписана през юли 2022 г. в Истанбул, с посредничеството на ООН и Турция, позволи да бъдат изнесени близо 33 млн. тона зърно от Украйна въпреки войната, припомня АФП.

Какво всъщност най-много иска Москва 

Ключовото искане на Русия (наред с износа на аграрни стоки) е възстановяването на връзката на руската аграрна банка Росселхозбанк към глобалната система за финансови съобщения SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз през юни 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на ЕС заяви през май, че ЕС не разглежда възможността за възстановяване на руските банки.

Но ЕС преразгледа позицията си и обмисля да свърже със SWIFT дъщерно дружество на Росселхозбанк, за да се даде възможност за транзакции специално за зърно и торове. Но засега решение няма.

Именно това е предложил генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на Владимир Путин - да удължи срока на действие на споразумението в замяна на свързване дъщерно дружество на руската земеделска банка към глобалната система за финансови съобщения SWIFT.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Владимир Путин да не допуска прекратяване на износа на украински зърнени култури през Черно море, защото, по думите й, "това ще причини недостиг на зърно в глобален мащаб".

Зърнена дипломация

Миналата седмица Русия подчерта, че не вижда "причина" за удължаване на споразумението, като се оплака от пречки пред собствените си доставки на селскостопански продукти. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче увери, че преговорите за удължаване на споразумението продължават.

Разбра се, че руският заместник-външен министър Сергей Вершинин е обсъдил по телефона зърнената сделка с турския си колега Бурак Акчапар, предаде Ройтерс, като се позова на пресцентъра на руското външно министерство. Разговорът е бил по инициатива на Турция, се посочва в съобщението.

Освен това Вершинин е коментирал въпроса и с генералния секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан.

"Двете страни размениха възгледи за изпълняването на споразуменията, сключени в Истанбул на 22 юли 2022 г., в контекста предизвикателствата пред глобалната продоволствена сигурност", заяви пресслужбата на ООН.

Във вторник вечерта руски безпилотни самолети атакуваха зърнен терминал в Одеска област в Южна Украйна, където се намират три ключови пристанища за износ на зърно.