Прекратяването на сделката за превозване на украинско зърно през Черно море, постигната с посредничеството на Турция и ООН, ще се отрази тежко на много страни в Африка и особено на тези от Африканския рог. За това предупреждават агенции към ООН и отбелязват, че повишаването на цените на храните би изправило пред глад десетки милиони.

Москва заплашва да излезе от сделката, договорена миналата година с посредничеството на ООН и Турция, ако не бъда премахнати пречките пред износа на руско зърно и торове. Според украински представители вероятността Русия да не поднови участието си в сделката, която изтича на 18 юли, е 99,9 процента.

Кремъл потвърди миналата седмица позицията си, че "няма основания" да удължава споразумението , не се изпълнява правилно,

Гладът в Африканския рог засега беше избегнат благодарение на добрия дъждовен сезон, но според представители на благотворителни организации около 60 милиона души в седем източноафрикански държави изпитват "хранителна несигурност".

"Прекъсването на черноморската зърнена сделка ще удари Източна Африка изключително сериозно. Много държави са зависими от украинското зърно, а без него цените рязко ще скочат", заяви на брифинг в Женева Доминик Ферети от Световната организация по прехраната към ООН, цитиран от Ройтерс и БТА.

ООН потвърди преди дни, че не може да направи нищо, за да вземе отношение по някои от основните оплаквания на Русия във връзка с черноморската зърнена сделка.

Международната организация не е в състояние да осигури по-специално възобновяването на износа на амоняк по тръбопроводи от Русия, повторното включване на нейната селскостопанска банка към платежната система СУИФТ, или да гарантира доставките на резервни части за селскостопанска техника, се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС на 20 юни.

Москва оставя на ООН да реши дали меморандумът за улесняване на износа на руски продукти ще бъде в сила, когато приключи частта от сделката, свързана с износа на украинско зърно, заяви тогава руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин. "Оставяме този въпрос на ООН, защото става дума за взаимосвързани, но все пак две отделни споразумения", подчерта той.