Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин да удължи срока на действие на споразумението, което позволява безопасен износ на зърно от Украйна през Черно море в замяна на свързване дъщерно дружество на руската земеделска банка към глобалната система за финансови съобщения SWIFT.

Русия заплаши да прекрати сделката за зърно, срокът на действие на която изтича в понеделник, 17 юли, тъй като няколко нейни искания за износ на руско зърно и торове в чужбина не бяха реализирани. Последните два кораба, които пътуват по силата на споразумението за Черно море, в момента товарят в украинското пристанище Одеса преди изтичането на крайния срок, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Ключово искане на Москва е възстановяването на връзката на руската аграрна банка Росселхозбанк към глобалната система за финансови съобщения SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз през юни 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на ЕС заяви през май, че ЕС не разглежда възможността за възстановяване на руските банки.

Въпреки това ЕС обмисля да свърже със SWIFT дъщерно дружество на Росселхозбанк, за да се даде възможност за транзакции специално за зърно и торове.

Гутериш е предложил на Путин Русия да позволи на Черноморската сделка за зърно да продължи още няколко месеца, като по този начин даде на ЕС възможност да свърже дъщерно дружество на Росселхозбанк със SWIFT.

Във вторник Гутериш изпрати писмо до Путин, в което предлага начин за по-нататъшно улесняване на износа на руските храни и торове и гарантиране продължаването на доставките на украинско зърно през Черно море, съобщи вчера говорител на ООН.