От фермата до магазините цената на прясното мляко скача с 400%
Сирене под 13-15 лева за килограм в търговската мрежа говори за по-ниско съдържание на мляко или други компромиси с качеството, обясни собственик на ферма
Между 50 и 90 стотинки за литър е изкупната цена на кравето мляко. В магазините средната цена на литър мляко е между 2,5 и 3,5 лв., което е 400% надценка. Това каза собственикът на малка ферма в покрайнините на София Елена Стоичкова по БНТ. В стопанството се отглеждат 20 млекодайни крави.
"Разликата в изкупната цена на млякото е заради района, в който е добито то и качеството на суровината. В по-бедните икономически райони изкупната цена на млякото е по-ниска", обясни Елена Стоичкова.
Според думите ѝ обаче това е крайно ниска цена, която не покрива разходите на производството.
"Математиката излиза, когато имаш право да продаваш директно от фермата сурово мляко на крайния потребител", каза Елена Стоичкова.
Характерния цвят на истинското краве мляко е кремаво бял, подчерта животновъдката.
Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко то 6 литра мляко. 1 кг сирене излиза между 13 и 15 лева, като това не включва разходите за труд, за електроенергия, транспорт и т.н.
Според нея сирене под тази цена в търговската мрежа говори за по-ниско съдържание на мляко или други компромиси с качеството, като например влагане на сухо мляко.
Елена Стоичкова подчерта, че имитиращият продукт е трудно да се различи на вид от истинския в търговската мрежа.
Според анкета на БНТ, хората като цяло - 78% от участвалите в проучването, не смятат, че консумират качествени млечни продукти. Едва 22 на сто са на мнение, че слагат на трапезата си качествено мляко и производните от него продукти. По темата влязоха в спор БАБХ и "Активни потребители".
"Млечните продукти, които са на пазара, са качествени и безопасни. Естествено има и изключения. Това показва официалния контрол, който извършва БАБХ", заяви д-р Татяна Николова - дирекция "Контрол на храните" на БАБХ.
Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" не се съгласи с тази констатация.
"За съжаление доста масово е изключението. Ще припомня последното ни проучване за съдържанието на вода в сиренето, където изключението беше 58% от изпитаните марки, които не отговаряха на изискването за бяло саламурено сирене", каза д-р Сергей Иванов - експерт по безопасност на храните.
По думите на д-р Татяна Николов, що се отнася до производството на имитиращи продукти, агенцията е проверила 26 предприятия през септември и има едва 1 акт за административно нарушение.
Цената не винаги е определяща при избора на млечен продукт, смята Сергей Иванов. Той обаче подчерта, че влагането на евтини суровини е измама и трябва при добро желание да се намесят и Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителя.
Според думите му популярните фермерски пазари също не са гаранция, че ще си купим качествен продукт, защото на тези пазари често липсва контрол и се допускат не само производители, а и търговци."Отчайващо замърсени млечни продукти сме намирали на такива пазари, с микробиологични проблеми", каза още Сергей Иванов.