Коментари - От фермата до магазините цената на прясното мляко скача с 400% | business.dir.bg
назад

От фермата до магазините цената на прясното мляко скача с 400%

Сирене под 13-15 лева за килограм в търговската мрежа говори за по-ниско съдържание на мляко или други компромиси с качеството, обясни собственик на ферма

Обратно в новината
| Редактор : Лилия Чалева

Коментари - От фермата до магазините цената на прясното мляко скача с 400% | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо в Германия пакетче масло е 2 евро, а у нас 10 лв. вече?

Честита ви е наглия ненаситен капитализъм а докъде щеше да стигне чудесния за народа социализъм в България справка Вижте сега положението на комунистически Китай или ще кажете че сме по-добре от тях

Математиката ще излезе, когато се сдружите, покажете среден на прекупвашите и сами си продавате продукцията.

Какво сдружаване на мириса ми на социализъм при капитализма имаме капиталист който смуче кръвта на глупавия работник с промит мозък

Всъщност надценката не е 400% процента, а доста повече. Млякото в магазина е обезмаслено до максимум 3% (има и по нискомаслени), т.е. от един литър мляко закупено по 90ст. сме направили известно количество масло струващо минимум 35лв за килограм и останалата течност, която вече не струва 90ст. а примерно 50 я продаваме за 3.5лв, т.е. отиваме към 700%... Странно защо по министертствата и комисиите никой не се е запитал: как така при тази силна конкуренция в нашата развита пазарна икономика никой не се е сетил да си намали леко надценката от 700% за да продава повече?

Ти пък къде видя конкуренция ?

Немците имат висок стандарт на живот и ние трябва да го поддържаме.

Ако чакаме на 6 милионна България с БВП 46 пъти по малко от Германия да ни поддържа станадарта, значи сме много глупави и закъсали.

не сте глупави, ама хич, кауфланд, лидл и т.н. огромни печалби, чрез спекулации, отмъкнати от българите...

През 2023 г чистата печалба на Лидъл в България е била около 20,42 милиона лева . В Германия, чистата печалба на Лидъл е била приблизително 2,6 милиарда евро. Сам сметни какъв малък процент е. А кото не ти харесват веригите , винаги можеш да пазаруваш от малките , квартални магазини. Само дето те често продават по скъпо.

Пазаруваш от търговските вериги млякото 3-3.50 отидеш на фермерски пазар млякото 4 лв. После кои били алчни

За едно кило сирене: 6 литра мляко, (в действителност от 5 литра) по 90 стотинки прави 5,40 лв. Дееба и тока (за какво ти е ток за да направиш сирене), аре транспорт може, ама чак пък да стане 13 - 15 лв? И тая, която обяснява е Куку.

не сте ли виждали в мандрите охладителни (или подгряващи) вани, те работят с ток? Но, по-принцип, разликата от 5.40 до 15 лв (и то без всички разходи) ми се струва прекалена.

Все ми е тая - аз млечни продукти не ям. Човекът е единственият бозайник в природата, който цял живот пие мляко и то от друг животински вид - найс, а! После 'що идва рак, диабет и пр. Яжте плодове, зеленчуци, бобви, ядки и семена, млякото е само за малките деца, докато са в период на растеж.

казваше едно време: "Оди се пери!"

То с всичко е така,всичко излизащо от завода е на 400 - 500% по ниска цена от това в магазините.... Производство на дрехи и обувки - 5 до 10 лв излиза на дреха в завода,в магазина същите дрехи може да са 200 - 300 лв,а може и по над 2 000 лв да са,просто марката вдига спекулативно цената до космоса... Същото е и с телефони,битова техника,абе всичко,печели се много,за работниците разбира се пари няма,защото тези печалби отиват за десетки мезонети и палати в София и край София,по морето,в Гърция и Западна Европа,по яхти,десетки лимузини и спортни коли,екзотични екскурзии и ядене на корем в луксозни ресторанти,за работещите има пари,колкото да се оправят да не умрат,да платят сметките,наемите,заемите и затова и деца не могат да се отглеждат....

Това са основни закономерности на капитализма, като леко подобрен вариант на феодализма и робовладелството: за ТЯХ(1% крадци-робовладелци) благата, а за робите(99%) - лайната. Робите така и не разбраха, че с избори нищо не става. "Лозето не ще молитва, а мотика" - народна мъдрост.

точно си го казал. Стига мрънка и ходи да работиш , да изкарваш пари

Работя от над 30 години. почнах от работник в производство, сега бих казъл , че съм служител на експертна позиция. Така , че не се разпознавам в т.н. от теб робовладелци. в момента заплата ми е доста добра и високите цени не ме притесняват. повече ме притеснява, че високата цена не е гаранция за качество на продукта, има и ментета на високи цени. Държавата се проваля и в контрола на тази област.

Във Франция субсидията за 1 овца била 25 евро. А в България 80 евро. И сметката не излиза. Пак на загуба работят овцевъдите. кравето мляко 90 стотинки за литър, за кило сирене отиват 6 литра, без да му слагаш Труд, ток и други разходи, продаваш за 15 лева и пак си на загуба. Обаче за всичко са виновни учителите. Най вече тези по математика. Произвеждат неуки хора и след това претендират за поредното увеличение на заплати. Янка Такева си уреди живота и на нея и на внуци и правнуци на наш гръб. Пак повтарям, виновни са учителите.

го намери тоя овчар дето му дават субсидия от 80 евро за ЕДНА овца.

тия дето трябва да контролират пак напъват към парламента. Никво гласуване и който ще да печели с... купен вот. Ббал съм им маата.

Тъжната истина е че истинската печалба е за търговците, благодарение на тях виждаме разни 20-22 годишни, които са доста неграмотни но живеят охолно. От другата страна са производителите - гледаш животните, което си е къртовски ежедневен труд, грижиш се за храната им за ветеринарни грижи извозване на отпадъци и... какво се случва обаче ти си го произвел с ужасно много зор и по цял ден буквално си затънал в тор, а взимаш 0,90 лв. От другата страна идва 20 годишната мацкиа, която идея си няма за какво става въпрос но слага надценката от 400% и да видиш ти жовот.

Сами са си виновни- като спрат да го 'подаравят' и почнат да правят сирене и кашкавал и да го продават по фермерските пазари на разумни цени и ще се оправят нещата. И да вземат най накрая да се кооперират и да си направят по един фермерски магазин по големите градове!

сирене и кашкавал не се прави с щракане на пръсти, а става в мандри с определени уреди демек трябват инвестиции. Я се сети как "баба Гина" от "Горно Нанадолнище" ще вземе кредит от банка за това и на каква цена.

Преди години. България е СКЪПО но за сметка на това ТЪПО. Вървиме към ъпдейт. КУКУ.

дРАГИ производители, млякото все още не е хляб. така че може и да не ви се отвори парашута с тези проценти. крадохте субсидии като за световно. сега яжте тях.

В западна Европа, цената на пресният кашкавал от истинско мляко е на цената на прясното сирене от сухо мляко у нас - 7-8 Евро. Някои ще кажат "от къде знаеш, че е истинско мляко" - защото си пише, а там не е като у нас - едно да пишат, а друго да слагат ... защото само веднъж ще го направят!

"Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко то 6 литра мляко.", айде сега да умножим 6 по 90 стотинки... + 2 лева за труд; далече е от 13-15 лева, както ни цитират

При последното изследване в сиренето има от 50% до 80% вода. Не знам какво смята тази проста патка и за какво мляко става дума в това сирене.

Гледах го на живо. Странно, защо журналистът не попита точно това. Нещо ни излъгаха.От 6 литра мляко по максимум 90 ст, правещи 5,4 лв. за 1 кг сирене, как станаха 13-14 лв. без включени никакви други разходи? Ако е толкова на загуба, защо изобщо работи? Или от любов към хората иска да ишм подарява сирене?

"Между 50 и 90 стотинки за литър е изкупната цена на кравето мляко...Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко то 6 литра мляко. 1 кг сирене излиза между 13 и 15 лева, като това не включва разходите за труд, за електроенергия, транспорт и т.н." Хахаха .... тук математиката на някоя патка яко й куца ... или просто пелтечат глупости и даже не се замислят какво са казали преди 20 секунди!

Крави няма, но преработватели и магазини бол. Откога в сиренето се слага млезна или лимонена киселина?

Пълен абсурд е цената на млякото и млечните продукти. Не знам как става, цените на нашите продукти да са по-високи от тези на почти всички останали в Европа. Там явно ток, транспорт и работна заплата, няма. Като не можете да постигнете конкурентни цени, с вашите колеги от съседни държави, затваряйте. Това е смисълът на конкуренцията, да оцелее по-доброто.

А минералната вода с колко се оскъпява?

Пазарна икономика, свободен пазар, конкуренция, бла, бла, бла... Приказки от 1001 нощ.

Не може да вярваш на мляко купено от някакъв си пазар. В магазина млякото е по-скъпо, защото първо е пастьоризирано, второ е в търговска опаковка, транспортирано е до магазина, после се плаща хладилен щанд, а непродадените количества отиват за сметка на търговеца, а забравихме заплатите и осигуровките на всички по веригата за доставка. От тук идва и това 400% процента "оскъпяване".

ти да видиш

си е твърде много - максимума може да е 100%

забави, забави - "непродадените количества отиват за сметка на търговеца" - ЗАБРАВИ тая мантра !!! Всичко се плаща от Клиента, от глупавия клиент !!!!

Как така производството ще е само 1/4 от цената на продукта?

Защото това е сурово мляко в цистерна. После трябва да го извозиш до завода, да се пастьоризира, опакова в търговска опаковка, да се закара до магазина и там да се надяваш, че ще се продаде.

Знаеш ли как се пастьоризира? И затова , че го пълниш и караш и го продаваш у магазина го умножаваш по 4. Ами тези дето го гледат? А по-полека с тъпотиите на магазинери и млекопреработатели. Сляха верея(ОМК) и Олимпус и пазара се изкриви здраво. Внася се украинско(кръстено румънско) и маржовете не са по 4 поне 5-6-7 пъти

Като казваш пастьоризира забравяш да кажеш че се и обезмаслява

наистина забравих. накрая ядем тебешир

Значи 6 литра мляко по 0,90ст са равни на 13-14 лева без труд ,ел енергия,транспорт. Нещо математиката ви куца

Имам 10 крави, обаче продавам мляко, сирене и кашкавал като от 100 и цената е по-ниска, а печалбата ми е по-висока. Сухо мляко рядко купувам и влагам, защото е обезмаслено. Така или иначе - слагам вода, много вода и палмова мазнина. Става страхотно качество на добра цена и не се различава по нищо. Хотелите по Черноморието нямат претенции, тях ги интересува само цената, отделно продавам тук-таме без ДДС и касов бон срещу пари в брой и като цяло съм много доволен. Има и субсидии, но те едва стигат да си изхранвам животните. Купих си и ново джипче, къщи за гости отворих.

Никакъв фермер не си, а прост трол

Тук във Финландия цената за литър е 0,90-1.30 евро.

Не се обаждай от прогнилия запад така говорим за руската кочина.ОЛИГАРСИ монополи бюрокрация наши хора.

1. Демек да ви го сложим 1лев на литър , че да сте на печалба - в магазина е по 3лв литъра и не е истинско. 2. 6 литра по 1лев са 6лв за кг сирене. В магазина е по 12лв и не е истинско. Е как така питам аз? Вие ли сте тъпи , че не можете сами да си продавате продукцията? Малкото които сами продават, продават по цени по високи от магазините. Ми няма как да стане.

Нямаш проблеми - отиваш до фермата, купуваш си мляко по цени на едро, правиш си вкъщи сирене с твой труд, ток, наем и т.н. и ядеш ядеш сирене (и то от истинско мляко) по 6лв килото.

за да продаваш млакото директно от фермата се изисква специално разрешително

Една държавна хранителна верига, в която да са се продават само български продукти. Така ще има пазар за малки фирми с цехчета за домашно производство. Така също ще регулира цените на западните вериги, които ако затворят врати и хората ще се въртят пред вратите като гладни кокошки.

Ами пилета и подобни малоумници мафиози трябва да карат мерцедеси и яхти... То е ясно, че в България всичко е картели и мафия. Какво се правят на луди и по телевизиите говорят ала-бала по цял ден.

Така по лесно оправдават цената на сирене и кашкавал по 25- 32лв. От 10 кг мляко един килограм кашкавал - ето как става 29 лв. За да спадне цената на сиренето , регулирайте цената на прясното мляко!!!

Ами тръгнете по веригата! Да се обявят всяка една точка на оскъпяване, с колко % се оскъпява и защо. Веднага ще изкочи проблема

То е ясен. Изкупната цена е 50-90 стотинки, ама преработвателите го смятат на 2-3 лева. и Магазините маржа им беше 20-30 процента сега е 100. Животновъдите не искат да го продават под2 лв на автомати, но им го изкупуват на 0.50. И всички ревът. Мила БГ картинка

Не съм съгласен с вас , отидете в Гърция и вижте че хубавото сирене е между 8-10€ , в него няма нищо имитиращо , отллежало е и не е пълно с вода !

Толкова ли е трудно няколко ферми да си направят магазин и да продават производството си на техни цени. Хем ще печелят по добре хем народа ще е доволен от това. Така разни вериги и мандри ще се принудят да свалят цените си

Веднага идва местния дерибей и казва "не може така". После "независимите" институции ги спукват от проверки, като винаги може да се намери за какво да се захванат. Следва ултиматума - "или изравняваш цените с нашите, или затваряш". Така се прави бизнес у нас.

В другите страни как може а тука не.Значи ще се изгради съюз на фермери заети с млекодобив които ще защитават членовете си.

В нормалните страни има държава, която се бори с мафията и се опитва да ѝ пречи да прави такива неща. В България мафията управлява държавата и няма кой да ѝ пречи.

От краварника (овчарника, козарника, фермата) за продажба - директно, няма как да стане. Трябва си мандра или цех за преработка на суровината, съгласно изискванията на нормативните документи и тогава да се пусне в продажба (и пак не може от "обора" - трябва си помещение отговарящо на изискванията за продажба на хранителни продукти) - с две думи трябват си инвестиции и работна ръка!