От фермата до магазините цената на прясното мляко скача с 400%
Сирене под 13-15 лева за килограм в търговската мрежа говори за по-ниско съдържание на мляко или други компромиси с качеството, обясни собственик на ферма
Обратно в новинатаКоментари - От фермата до магазините цената на прясното мляко скача с 400% | Бизнес.dir.bg
Коментари
Честита ви е наглия ненаситен капитализъм а докъде щеше да стигне чудесния за народа социализъм в България справка Вижте сега положението на комунистически Китай или ще кажете че сме по-добре от тях
Математиката ще излезе, когато се сдружите, покажете среден на прекупвашите и сами си продавате продукцията.
Всъщност надценката не е 400% процента, а доста повече. Млякото в магазина е обезмаслено до максимум 3% (има и по нискомаслени), т.е. от един литър мляко закупено по 90ст. сме направили известно количество масло струващо минимум 35лв за килограм и останалата течност, която вече не струва 90ст. а примерно 50 я продаваме за 3.5лв, т.е. отиваме към 700%... Странно защо по министертствата и комисиите никой не се е запитал: как така при тази силна конкуренция в нашата развита пазарна икономика никой не се е сетил да си намали леко надценката от 700% за да продава повече?
Немците имат висок стандарт на живот и ние трябва да го поддържаме.
Ако чакаме на 6 милионна България с БВП 46 пъти по малко от Германия да ни поддържа станадарта, значи сме много глупави и закъсали.
не сте глупави, ама хич, кауфланд, лидл и т.н. огромни печалби, чрез спекулации, отмъкнати от българите...
През 2023 г чистата печалба на Лидъл в България е била около 20,42 милиона лева . В Германия, чистата печалба на Лидъл е била приблизително 2,6 милиарда евро. Сам сметни какъв малък процент е. А кото не ти харесват веригите , винаги можеш да пазаруваш от малките , квартални магазини. Само дето те често продават по скъпо.
Пазаруваш от търговските вериги млякото 3-3.50 отидеш на фермерски пазар млякото 4 лв. После кои били алчни
За едно кило сирене: 6 литра мляко, (в действителност от 5 литра) по 90 стотинки прави 5,40 лв. Дееба и тока (за какво ти е ток за да направиш сирене), аре транспорт може, ама чак пък да стане 13 - 15 лв? И тая, която обяснява е Куку.
Все ми е тая - аз млечни продукти не ям. Човекът е единственият бозайник в природата, който цял живот пие мляко и то от друг животински вид - найс, а! После 'що идва рак, диабет и пр. Яжте плодове, зеленчуци, бобви, ядки и семена, млякото е само за малките деца, докато са в период на растеж.
То с всичко е така,всичко излизащо от завода е на 400 - 500% по ниска цена от това в магазините.... Производство на дрехи и обувки - 5 до 10 лв излиза на дреха в завода,в магазина същите дрехи може да са 200 - 300 лв,а може и по над 2 000 лв да са,просто марката вдига спекулативно цената до космоса... Същото е и с телефони,битова техника,абе всичко,печели се много,за работниците разбира се пари няма,защото тези печалби отиват за десетки мезонети и палати в София и край София,по морето,в Гърция и Западна Европа,по яхти,десетки лимузини и спортни коли,екзотични екскурзии и ядене на корем в луксозни ресторанти,за работещите има пари,колкото да се оправят да не умрат,да платят сметките,наемите,заемите и затова и деца не могат да се отглеждат....
Това са основни закономерности на капитализма, като леко подобрен вариант на феодализма и робовладелството: за ТЯХ(1% крадци-робовладелци) благата, а за робите(99%) - лайната. Робите така и не разбраха, че с избори нищо не става. "Лозето не ще молитва, а мотика" - народна мъдрост.
Работя от над 30 години. почнах от работник в производство, сега бих казъл , че съм служител на експертна позиция. Така , че не се разпознавам в т.н. от теб робовладелци. в момента заплата ми е доста добра и високите цени не ме притесняват. повече ме притеснява, че високата цена не е гаранция за качество на продукта, има и ментета на високи цени. Държавата се проваля и в контрола на тази област.
Във Франция субсидията за 1 овца била 25 евро. А в България 80 евро. И сметката не излиза. Пак на загуба работят овцевъдите. кравето мляко 90 стотинки за литър, за кило сирене отиват 6 литра, без да му слагаш Труд, ток и други разходи, продаваш за 15 лева и пак си на загуба. Обаче за всичко са виновни учителите. Най вече тези по математика. Произвеждат неуки хора и след това претендират за поредното увеличение на заплати. Янка Такева си уреди живота и на нея и на внуци и правнуци на наш гръб. Пак повтарям, виновни са учителите.
тия дето трябва да контролират пак напъват към парламента. Никво гласуване и който ще да печели с... купен вот. Ббал съм им маата.
Тъжната истина е че истинската печалба е за търговците, благодарение на тях виждаме разни 20-22 годишни, които са доста неграмотни но живеят охолно. От другата страна са производителите - гледаш животните, което си е къртовски ежедневен труд, грижиш се за храната им за ветеринарни грижи извозване на отпадъци и... какво се случва обаче ти си го произвел с ужасно много зор и по цял ден буквално си затънал в тор, а взимаш 0,90 лв. От другата страна идва 20 годишната мацкиа, която идея си няма за какво става въпрос но слага надценката от 400% и да видиш ти жовот.
Сами са си виновни- като спрат да го 'подаравят' и почнат да правят сирене и кашкавал и да го продават по фермерските пазари на разумни цени и ще се оправят нещата. И да вземат най накрая да се кооперират и да си направят по един фермерски магазин по големите градове!
дРАГИ производители, млякото все още не е хляб. така че може и да не ви се отвори парашута с тези проценти. крадохте субсидии като за световно. сега яжте тях.
В западна Европа, цената на пресният кашкавал от истинско мляко е на цената на прясното сирене от сухо мляко у нас - 7-8 Евро. Някои ще кажат "от къде знаеш, че е истинско мляко" - защото си пише, а там не е като у нас - едно да пишат, а друго да слагат ... защото само веднъж ще го направят!
"Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко то 6 литра мляко.", айде сега да умножим 6 по 90 стотинки... + 2 лева за труд; далече е от 13-15 лева, както ни цитират
При последното изследване в сиренето има от 50% до 80% вода. Не знам какво смята тази проста патка и за какво мляко става дума в това сирене.
Гледах го на живо. Странно, защо журналистът не попита точно това. Нещо ни излъгаха.От 6 литра мляко по максимум 90 ст, правещи 5,4 лв. за 1 кг сирене, как станаха 13-14 лв. без включени никакви други разходи? Ако е толкова на загуба, защо изобщо работи? Или от любов към хората иска да ишм подарява сирене?
"Между 50 и 90 стотинки за литър е изкупната цена на кравето мляко...Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко то 6 литра мляко. 1 кг сирене излиза между 13 и 15 лева, като това не включва разходите за труд, за електроенергия, транспорт и т.н." Хахаха .... тук математиката на някоя патка яко й куца ... или просто пелтечат глупости и даже не се замислят какво са казали преди 20 секунди!
Крави няма, но преработватели и магазини бол. Откога в сиренето се слага млезна или лимонена киселина?
Пълен абсурд е цената на млякото и млечните продукти. Не знам как става, цените на нашите продукти да са по-високи от тези на почти всички останали в Европа. Там явно ток, транспорт и работна заплата, няма. Като не можете да постигнете конкурентни цени, с вашите колеги от съседни държави, затваряйте. Това е смисълът на конкуренцията, да оцелее по-доброто.
Пазарна икономика, свободен пазар, конкуренция, бла, бла, бла... Приказки от 1001 нощ.
Не може да вярваш на мляко купено от някакъв си пазар. В магазина млякото е по-скъпо, защото първо е пастьоризирано, второ е в търговска опаковка, транспортирано е до магазина, после се плаща хладилен щанд, а непродадените количества отиват за сметка на търговеца, а забравихме заплатите и осигуровките на всички по веригата за доставка. От тук идва и това 400% процента "оскъпяване".
Как така производството ще е само 1/4 от цената на продукта?
Защото това е сурово мляко в цистерна. После трябва да го извозиш до завода, да се пастьоризира, опакова в търговска опаковка, да се закара до магазина и там да се надяваш, че ще се продаде.
Знаеш ли как се пастьоризира? И затова , че го пълниш и караш и го продаваш у магазина го умножаваш по 4. Ами тези дето го гледат? А по-полека с тъпотиите на магазинери и млекопреработатели. Сляха верея(ОМК) и Олимпус и пазара се изкриви здраво. Внася се украинско(кръстено румънско) и маржовете не са по 4 поне 5-6-7 пъти
Значи 6 литра мляко по 0,90ст са равни на 13-14 лева без труд ,ел енергия,транспорт. Нещо математиката ви куца
Имам 10 крави, обаче продавам мляко, сирене и кашкавал като от 100 и цената е по-ниска, а печалбата ми е по-висока. Сухо мляко рядко купувам и влагам, защото е обезмаслено. Така или иначе - слагам вода, много вода и палмова мазнина. Става страхотно качество на добра цена и не се различава по нищо. Хотелите по Черноморието нямат претенции, тях ги интересува само цената, отделно продавам тук-таме без ДДС и касов бон срещу пари в брой и като цяло съм много доволен. Има и субсидии, но те едва стигат да си изхранвам животните. Купих си и ново джипче, къщи за гости отворих.
Тук във Финландия цената за литър е 0,90-1.30 евро.
1. Демек да ви го сложим 1лев на литър , че да сте на печалба - в магазина е по 3лв литъра и не е истинско. 2. 6 литра по 1лев са 6лв за кг сирене. В магазина е по 12лв и не е истинско. Е как така питам аз? Вие ли сте тъпи , че не можете сами да си продавате продукцията? Малкото които сами продават, продават по цени по високи от магазините. Ми няма как да стане.
Нямаш проблеми - отиваш до фермата, купуваш си мляко по цени на едро, правиш си вкъщи сирене с твой труд, ток, наем и т.н. и ядеш ядеш сирене (и то от истинско мляко) по 6лв килото.
Една държавна хранителна верига, в която да са се продават само български продукти. Така ще има пазар за малки фирми с цехчета за домашно производство. Така също ще регулира цените на западните вериги, които ако затворят врати и хората ще се въртят пред вратите като гладни кокошки.
Ами пилета и подобни малоумници мафиози трябва да карат мерцедеси и яхти... То е ясно, че в България всичко е картели и мафия. Какво се правят на луди и по телевизиите говорят ала-бала по цял ден.
Така по лесно оправдават цената на сирене и кашкавал по 25- 32лв. От 10 кг мляко един килограм кашкавал - ето как става 29 лв. За да спадне цената на сиренето , регулирайте цената на прясното мляко!!!
Ами тръгнете по веригата! Да се обявят всяка една точка на оскъпяване, с колко % се оскъпява и защо. Веднага ще изкочи проблема
Не съм съгласен с вас , отидете в Гърция и вижте че хубавото сирене е между 8-10€ , в него няма нищо имитиращо , отллежало е и не е пълно с вода !
Толкова ли е трудно няколко ферми да си направят магазин и да продават производството си на техни цени. Хем ще печелят по добре хем народа ще е доволен от това. Така разни вериги и мандри ще се принудят да свалят цените си
Веднага идва местния дерибей и казва "не може така". После "независимите" институции ги спукват от проверки, като винаги може да се намери за какво да се захванат. Следва ултиматума - "или изравняваш цените с нашите, или затваряш". Така се прави бизнес у нас.
В другите страни как може а тука не.Значи ще се изгради съюз на фермери заети с млекодобив които ще защитават членовете си.
От краварника (овчарника, козарника, фермата) за продажба - директно, няма как да стане. Трябва си мандра или цех за преработка на суровината, съгласно изискванията на нормативните документи и тогава да се пусне в продажба (и пак не може от "обора" - трябва си помещение отговарящо на изискванията за продажба на хранителни продукти) - с две думи трябват си инвестиции и работна ръка!