ООН призова за повече сътрудничество и координация между страните членки, за да се ограничи катастрофалното въздействие на коронавирусната пандемия върху туризма, който осигурява съществена част от приходите на някои държави, предаде Франс прес.

"През първите пет месеца на тази година пристигането на чужди туристи в други страни намаляло с повече от половината и около 320 милиарда долара приходи за туризма бяха изгубени", се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Според програмен документ на ООН приходите от туризъм могат да спаднат с между 910 милиарда долара и 1,2 трилиона долара през 2020 година, а това може да намали световния брутен вътрешен продукт с 1,5 -2,8 процента, допълва Асошиейтед прес.

"Общо 120 милиона работни места са застрашени, по-специално заети от жени и млади хора", предупреди Гутериш.

Застрашени са не само работните места в туризма, сочи документът на ООН, но и тези в свързани сектори, включително в общественото хранене, осигуряващи работа на 144 милиона работници по света.

"Кризата е голям шок за развитите икономики, но за развиващите се страни става дума за извънредна ситуация, на която трябва да се реагира, по-специално за много от малките островни страни и за африканските държави", допълва ръководителят на ООН.

По думите му за някои от тези страни туризмът носи над 20 процента от брутния вътрешен продукт.

Във видеообръщението днес Гутериш подчерта, че туризмът е третият по големина в света износен сектор на световната икономика, след горивата и химическата промишленост, а за 2019 година той е представлявал 7 процента от световната търговия, допълва Асошиейтед прес.

В туризма работи всеки десети човек на планетата и браншът непряко осигурява препитание на още стотици милиони, допълни ръководителят на ООН.

Туризмът, освен че подкрепя икономиката, позволява на хората да се срещнат с световните културни и природни богатства, като и да се сближат, каза той.

Гутериш подчерта също така, че туризмът е изключително важен за запазването на природата и културното наследство.

Според доклада на организацията около 7 процента от световния туризъм е свързан с дивата природа, "сегмент, който расте с 3 на сто годишно".

От началото на пандемията страните често прилагаха едностранни мерки, за да ограничат разпространението на болестта, като изолации, карантини или ограничения на достъпа за чужденци, които повлияха на международния туризъм.

"Само колективни действия и международно сътрудничество ще бъдат в състояние да дадат тласък на туристическия сектор на нови здрави основи", отбелязва ООН.

"Ограниченията за пътуване по света от средата на март имаха катастрофално въздействие върху туристическия сектор", каза от своя страна Сандра Карвао от Световната организация по туризма към ООН.

Тя призова и за по-голямо сътрудничество между правителствата по въпросите, свързани с налаганите ограничения на пътуванията заради пандемията