Британската икономика се е свила с рекордните 5,8 процента през март спрямо февруари, тъй като кризата с коронавируса се засили и правителството въведе строги ограничителни мерки, за да се спре разпространението му. Това сочат представените днес официални данни, цитирани от Ройтерс.

За първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт се е свил с 2 на сто спрямо последните три месеца на 2019 година, уточни националната статистическа служба.

Това е най-големият спад на тримесечна основа от края на 2008 година в разгара на финансовата криза. Очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти бяха за среден спад от 2,5 на сто.

В същото време правителството задейства от днес плана за поетапно облекчаване на мерките срещу разпространение на коронавирус. Хората във Великобритания, които не могат да работят от дома, се насърчават да се върнат на работните си места от днес.

Свиването на икономиката през април вероятно ще е още по-голямо, тъй като целият месец бе обхванат от ограничителните мерки за британските компании и потребители.

Миналата седмица британската централна банка каза, че икономиката може да отчете най-големия си годишен спад от над 300 години, допълвайки, че е възможно свиване с 14 на сто, следвано евентуално от растеж с 15 на сто през 2021 година.

Статистическата служба отчете спад с рекордните 1,9 на сто на сектора на услугите във Великобритания за първото тримесечие, а също така има значително свиване на производството и строителството.

След публикуването на данните за БВП за първото тримесечие финансовият министър Риши Сунак призна, че е "много вероятно" страната вече да е попаднала в сериозна рецесия. Спадът от 2% "не е изненада" и цифрите подчертават защо правителството е предприело "безпрецедентни действия" за подкрепа на работните места, доходите и поминъка "в момент на сериозни смущения".

От сряда, 13 май, на британците се разрешава да се разхождат, пекат на плажа или да излязат сред природата, но при спазване на дистанция. Препоръчва се да се носят маски в магазините и обществения транспорт, да избягват да ползват този транспорт или пиковите часове в него.

По-нататък, от 1 юни, и в случай на напредък в борбата с пандемията началните училища и някои бизнеси ще могат да отворят врати, спортният сезон да бъде подновен при закрити врата и всяко домакинство ще има правото да посещава друго домакинство.

Третият етап е от 4 юли и предвижда отваряне на пъбове, на фризьорски салони, на храмове и на киносалони.