Водещите британски банки и строителни дружества са достатъчно стабилни, за да поддържат кредитирането, ако икономиката на Обединеното кралство се свие с 30 процента заради пандемията от коронавируса. Това сочат резултатите от стрес тестовете, проведени от Банк ъв Ингланд и публикувани днес, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Тестовете са разработени на основата на икономическия сценарий, оповестен по-рано днес, според който британската икономика може да претърпи най-големия икономически срив от 300 години. Възможно е икономиката да се свие с близо 30 процента през второто тримесечие на 2020 година и да започне да се възстановява с вдигането на ограниченията, наложени заради коронавируса, посочи централната банка. По-рано днес банката прогнозира икономически спад от 25% за второто тримесечие на 2020 г. и 14% за 2020 г.

Стрес тестовете са показали, че банките имат капиталовите буфери, необходими да издържат дори на по-големи загуби от заложените в прогнозния сценарий, отбелязва Банк ъв Ингланд.

Нивото на собствения капитал може да спадне от 14,8 процента в края на 2019 г. до 11 процента през втората година, обхваната от прогнозата, което е доста под минималните регулаторни изисквания.

Като цяло резултатите от проверката сочат, че банките ще понесат общи загуби по кредити от малко над 80 млрд. бр. лири (98,86 млрд. долара).

Компаниите пък ще са изправени пред недостиг на капиталов приток от около 140 млрд. долара.

Използваемите капиталови буфери, натрупани от банките, обаче са повече от достатъчни, за да поемат загубите и, с подкрепата на правителствените схеми за кредитни гаранции, ще бъдат достатъчни, за да помогнат на корпоративния сектор да покрие недостига на финансиране, според централната банка.