Ирландецът Паскал Донъхоу, който вчера бе избран за председател на Еврогрупата, ръководи финансите на страната си от 2017 година и я върна в правилния бюджетен път след тежка рецесия, преди пандемията отново да влоши ситуацията, пише Франс прес в негов портрет.


"За мен е голяма чест, заяви Донъхоу след обявяване на новината. - Предизвикателствата са големи, но ние ще ги посрещнем."

Именно заради импулса на този центристки министър на 45 години, с посивели слепоочия, женен и баща на две деца, ирландското правителство регистрира през 2018 година първия си бюджетен излишък след финансовата криза, която събори икономиката на "Келтския тигър" десет години по-рано.

На новия си пост този почитател на сагата "Междузвездни войни" (фигурки украсяват бюрото му) е изправен пред кризисни ситуации за решаване, сред които се открояват опасността от Брекзит без споразумение в края на годината и пандемията от коронавируса, допълва БТА.

Мерките за овладяване на епидемията "издълбаха" голяма дупка - по-дълбока, отколкото през 2008-2009 година - във финансите на Ирландия, както и при партньорите й от еврозоната, начело на която застава Донъхоу.

"Европейските граждани следят къде се намират в тази криза националните им икономики и европейската икономика и станаха по-обезпокоени и уплашени за бъдещето, работата и доходите си, коментира Донъхоу. - Ние обаче имаме способността и поставихме основите за преодоляване на тези предизвикателства."

Паскал Донъхоу е роден на 19 септември 1974 година в столицата Дъблин.

Завършва политика и икономика в дъблинския "Тринити колидж" и започва кариерата си в частния сектор като кадър на мултинационалната компания Проктър енд Гембъл (Procter & Gamble) във Великобритания. Той се изкачва в йерархията и след шест години става директор "Продажби и маркетинг" за Великобритания.

През 2003 година се завръща в родината си, където работи за гиганта в алкохолните напитки Диаджео (Diageo), преди да се насочи към политиката.

През 2004 година той се присъединява към Градския съвет на Дъблин, а след това и към долната камара на парламента, след общите избори през 2011 година, от квотата на десноцентристката партия "Фина Гейл".

От 2013 до 2016 година Донъхоу заема различни постове в правителството: министър по европейските въпроси, транспорта, туризма и спорта, обществените разходи и реформи.

Когато Лио Варадкар става премиер през 2017 година, назначава Донъхоу за министър на финансите. Той акцентира върху намаляване на дефицита и се ангажира да създаде "Република на възможностите".

Донъхоу защитава изключително ниския корпоративен данък от 12,5 процента и се противопоставя на желанието на ЕС да облага големите дигитални компании ГАФА (Гугъл - Google, Амазон - Amazon, Фейсбук - Facebook и Епъл - Apple). В Ирландия са разположени централите на американските технологични гиганти.

Донъхоу мобилизира милиарди евро, за да помогне на затруднените компании по време на пандемията, когато безработицата нарасна неимоверно и брутният вътрешен продукт на страната се понижи.

Той твърди, че Ирландия е посрещнала тази криза от силна позиция благодарение на предпазливата финансова политика през последните години.