Китай е уверен в постигането на целта си за икономически растеж през 2023 година, тъй като потреблението набира скорост, заяви днес заместник-председателят на държавния орган за планиране, цитиран от Ройтерс и БТА, след като парламентът си постави скромната цел да разшири втората световна икономика с "около 5 на сто".

Местните борсови индекси откриха с понижение днешната търговия, след като премиерът в оставка Ли Къцян не си постави по-амбициозна цел за икономически растеж тази година след началото на Народния конгрес в Пекин.

Китайската икономика регистрира едно от най-слабите си представяния миналата година, когато брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с едва 3 на сто заради строгите анти-ковид мерки, кризата в сектора на недвижимите имоти и енергичните мерки срещу частното предприемачество.

Благодарение на промените в мерките за превенция и контрол на COVID-19 мобилността на хората и стоките се възстановява, каза на пресконференция Чжао Чънсин, заместник-председател на Комисията за национално развитие и реформа (National Development and Reform Commission, NDRC).

Туризмът, ресторантьорството и продажбите на дребно са се подобрили значително, подхранвайки сектора на потреблението от Китайската Нова година и силно начало на икономиката , добави той.

"Китайската икономика неотклонно се подобрява" заяви Чжао, добавяйки, че са "изпълнени с доверие" за постигането на целта за икономически растеж през 2023 година.

"Целта за около 5 на сто съответства на текущия икономически импулс и ще помогне на всички страни да се съсредоточат върху качеството и ефективността на икономическото развитие", коментира той.

Междувременно правителството ще "координира развитието и сигурността и да отстрани рисковете, свързани с недвижимото имущество, финансите и дълга на местното правителство по подходящ начин", отбеляза Чжао.