Китай затегна допълнително днес контрола върху данните, обявявайки договор, който по-малките компании ще са задължени да подпишат, ако искат да изпращат информация на потребителите в чужбина, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

През последните години Пекин прие закони за киберсигурността и защитата на личните данни, според които организациите с по-голяма база от потребители подлежат на оценка и одобрения при обработката на данните, които събират.

Така нареченият стандартен договор, издаден днес от Китайската администрация за киберсигурност, цели да обхване и организации с по-малка бази потребители.

От 1 юни страните, които предоставят конфиденциална информация на до 1 милион души или са изпратили такава до 100 000 лица в чужбина от януари миналата година, ще трябва да подпишат подобни договори, съобщи Китайската администрация за киберсигурност.

От тях ще се иска да декларират, че са направили оценка, преди да изпратят информацията в чужбина, за да се избегнат рискове като незаконното им ползване от получатели в чужбина и да подпишат договор с местните отдели на Китайската администрация за киберсигурност 10 дни след встъпването им в сила.