Малко над 155 млн. лв. са средствата, които се инвестират в пътната инфраструктура в Област Ловеч през последните три години. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който посети областния център днес за празника на града.

Вече са изпълнени 15% от предвидените дейности по изграждането на 9,3-километровия участък на магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза, който се финансира с 67 млн. лв., съобщи министърът и подчерта, че се работи изключително бързо. Той коментира, че чрез препроектирането на дългото 52 км трасе между Боаза и пресичането с пътя Плевен - Ловеч се очаква да бъдат спестени около 300 млн. лв. чрез съкращаване на първоначално предвидените тежки, скъпи и сложни за поддръжка съоръжения. Обществената поръчка за него ще стартира през месец юни, като реалната строителна работа може да започне до края на годината, ако няма обжалвания на процедурата, стана ясно от думите на министъра. Той допълни още, че ще настоява за бърза и качествена работа. Предвижда скоростта за движение по участъка да бъде 130 км/час.

Министър Нанков съобщи още, че с добри темпове се рехабилитират обходният път на Ловеч, финансиран със 17 млн. лв. от Оперативна програма "Региони в растеж", и общинският път на входа на града. Графиците за работа по двата обекта са синхронизирани, за да може след приключване на ремонта на общинския път движението да бъде пренасочено по него и да се затвори изцяло за ремонт тунелът по обходния път на Ловеч, който е в най-лошо конструктивно състояние.