Финландският производител на телекомуникационно оборудване "Нокиа" (Nokia) обяви, че спира за неопределено време дейностите си в Русия, ден след като шведският му конкурент "Ериксон" (Ericsson) също съобщи, че прекратява бизнеса си в страната за неопределен срок, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Доставчикът на мрежи за мобилни телекомуникации още в началото на март спря вноса си в Русия, а сега обявява, че напуска руския пазар, се казва в комюнике на компанията.

"Просто не виждаме никакви възможности да продължаваме в страната при сегашните обстоятелства", посочи президентът и главен изпълнителен директор на "Нокиа" Пека Лундмарк, цитиран от Ройтерс и БТА. Той увери, че групата ще продължи да подкрепя клиентите си по време на изтеглянето, за което на този етап не може да се каже колко дълго ще продължи.

Това решение ще отрази в заделяне на провизии от 100 милиона евро в счетоводните баланси на "Нокиа" за първото тримесечие.

Русия е била източник през 2021 г. на под 2 процента от оборота на компанията, така че тя потвърждава финансовите си прогнози за 2022 г. поради силното търсене от други региони.

В понеделник "Ериксон" обяви, че спира за неопределен срок дейностите си в Русия и пуска своите 600 служители в платен отпуск. 

Шведският гигант е важен доставчик на най-големия телекомуникационен оператор МТС и на четвъртия по големина в страната, "Теле2" (Tele 2), посочи говорител на "Ериксон". Русия и Украйна представляват под 2 процента от оборота на базираната в Стокхолм група.

В счетоводните баланси на групата ще бъде отчетена провизия от 900 милиона крони (87 милиона евро) за първото тримесечие. Тази сума не включва разходите за персонал.

Оттеглянето на двете големи западни компании оставя терена свободен за китайския световен гигант "Хуавей" (Huawei). Трите групи си поделят по-голямата част от световния пазар за инсталиране на 4Джи (4G) и 5Джи (5G) мрежи.