Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия ще спадне с над 10 процента през 2022 г., според официалните прогнози, заяви бившият финансов министър и председател на Сметната палата Алексей Кудрин, цитиран от в. "Ведомости" и РБК.

В момента министерството на финансите и министерството на икономическото развитие уточняват прогнозата за обема на руската икономика през тази година, посочи Кудрин.

Той добави, че спадът на БВП ще се отрази на бюджета на Русия, на приходите на бюджетните предприятия и на изпълнението на законите за бюджета, приети от регионите в страната. По думите му федералният бюджет ще оказва необходимата помощ на регионите.

По-рано Световната банка прогнозира спад на БВП на Русия от 11,2 на сто заради военната операция в Украйна и западните санкции. Организацията очаква растеж на руската икономика от 0,6 на сто през 2023 г. и от 1,3 на сто през 2024 г.

На 10 март Руската централна банка (РЦБ) представи консенсусна прогноза, в която се очаква понижение на БВП от 8 процента през 2022 г. (средна стойност в диапазон от 3,5 до 23 процента - бел.р.). Такъв показател би бил рекорден от 1994 г., когато БВП на Русия намаля с 12,7 на сто. Инфлацията през тази година може да достигне 20 процента.