Близо 90 държави се присъединяват към усилията, ръководени от САЩ и ЕС, за намаляване на емисиите на мощния парников газ метан с 30% до 2030 г. спрямо нивата от 2020 г., пакт, насочен към справяне с една от основните причини за изменението на климата.

Администрацията на американския президент Джо Байдън във вторник ще разкрие план за намаляване на емисиите на парниковия газ метан в цялата страна, като се започне с нефтени и газови кладенци, тръбопроводи и друга инфраструктура като част от по-широката си стратегия за борба с изменението на климата.

Докато лидерите на срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Глазгоу (COP26), разказват как да овладеят катастрофалните нива на глобалното затопляне, една от най-важните сделки се извършва в кулоарите. Ще станем ли свидетели на глобално обещание за намаляване на метана на Конференцията на страните- COP26?

Глобалното обещание за метан - колективен ангажимент за намаляване на емисиите на мощния парников газ с 30% до 2030 г. - е подписано от повече от 80 държави досега, представляващи повече от две трети от световната икономика.

Това е може би най-голямото нещо, което правителствата могат да направят, за да поддържат жива целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, разказват анализаторите.

Атмосферните нива на метан са се повишили със 150% през последните два века. За сравнение, глобалните нива на CO2 са се повишили с около 50% за същия период. Темпът на нарастване на метана се ускори през последните 50 години, като нефтената и газовата индустрия имат най-голям принос.

САЩ и ЕС представляват двата най-големи потребители на природен газ, така че всички усилия, които те полагат за ограничаване на течовете в рамките на техните вериги за доставки, могат да имат огромен въздействащ ефект.

Но на другия полюс са Китай, Русия и Индия, които заедно генерират около една трета от емисиите на метан.

Според САЩ, Русия прояви известен интерес към глобални усилия за решаване на проблема с метана и подчерта, че новият газопровод "Северен поток 2" до Германия ще бъде един от най-чистите досега.

Метанът е един от най-лесните и евтини климатични проблеми за решаване, тъй като отстраняването на течове не изисква огромен напредък в технологиите. Това също е газ, който може да се улавя или съхранява под земята - и да се продава като основен компонент на природния газ, чиято цена нарасна през последните месеци.

3e-news.net