Над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април. Разпоредбата е част от Кодекса за социалното осигуряване. Новите по-високи размери на изплащаните пенсии в масовия случай ще са по сметките на хората още с плащането за април, съобщи БНР.

Националният осигурителен институт взима предвид допълнителния стаж, натрупан от миналата година, за което разполага с данни от масивите си. През 2023 година средното постигнато увеличение преизчислените от 1 април 336 000 пенсии е 30 лв., каза пред БНР Любомира Язаджиева, директор дирекция "Пенсии" в НОИ.

Пенсионери, които продължават да работят и се осигуряват на доход, по-висок от този преди пенсионирането, е по-изгодно да поискат преизчисляване, освен за допълнителен стаж и с осигурителен доход, за което подават еднократно заявление.

"Ако лицето преди пенсионирането си години наред е работило на висок осигурителен доход, примерно между средния и максималния, тогава наистина е необходимо да продължава да работи на висок доход, за да е благоприятно това за него. Ако обаче установи, че този доход не е достатъчен, за да доведе до увеличаване на индивидуалния коефициент, тогава пенсията му се преизчислява само с допълнително положения осигурителен стаж след пенсиониране", обясни Любомира Язаджиева.