Световната икономика, подкрепена от стабилния растеж в САЩ, ще се съживи с по-бърз темп от очаквания. Това обяви днес Международният валутен фонд (МВФ) при представянето на пролетните си икономически прогнози, предаде БТА. Оценката се съдържа в новия доклад "Световна икономическа перспектива", поместен на сайта на вашингтонската институция по повод съвместните пролетните срещи със Световната банка.

Според последните прогнози МВФ очаква нарастване на световния брутен вътрешен продукт тази година с 6 на сто (+0,5 пункта спрямо предварителната оценка от януари) и с 4,4 на сто през идната година (+0,2 пункта).

За САЩ, които обявиха редица планове за съживяване, прогнозите са за нарастване на икономиката съответно с 6,4 на сто (+1,3 пункта) и с 3,5 на сто (+1 пункт).

Еврозоната

Фондът повиши леко прогнозата си за тазгодишния икономически растеж на еврозоната до 4,4 процента. Оценката е с 0,2 процентни пункта по-висока от януарската.

Фондът очаква икономически растеж от 3,6 процента в Германия (+0,1 пункт спрямо януари), 5,8 процента във Франция (+0,3 пункта), 4,2 процента в Италия (+1,2 пункта) и 6,4 процента в Испания (+0,5 пункта).

Великобритания, която в началото на януари напусна европейския вътрешен пазар също е с подобрени перспективи благодарение на много по-бързата си ваксинациона кампания, отколкото в континентална Европа. Британският брутен вътрешен продукт се очаква да нарасне с 5,3 процента тази година, според МВФ, който е повишил оценката си с 0,8 процентни пункта в сравнение с януарската.

 

България

МВФ прогнозира, че реалният брутен вътрешен продукт на България ще нарасне с 4,4 процента и през 2021 година, и през 2022 година след спад от 3,8 процента за 2020 година. 

Фондът очаква инфлацията в страната ни най-напред да забави темп до 1 процент тази година спрямо 1,2 процента миналата година, след което да се ускори до 2 процента догодина.

Безработицата ще се понижи от 5,2 процента през 2020 година до 4,8 процента през 2021 година и до 4,4 процента през 2022 година, сочат прогнозните данни на МВФ за българската икономика.

Китай

МВФ повиши и прогнозата си за растежа на икономиката на Китай през 2021 година. Тя бе единствената голяма икономика в света, която отчете растеж миналата година, припомня Франс прес.

Втората икономическа сила на планета вероятно ще увеличи брутния си вътрешен продукт с 8,4 на сто тази година и с 5,6 на сто през 2022-а. Предишните предварителни оценки бяха за икономически растеж съответно от 8,1 на сто и 5,6 на сто, която не е променена.