Икономическата активност в Латинска Америка и района на Карибите ще се върне към предпандемичните си нива до 2023 година, а брутният вътрешен продукт на глава от населението ще се възстанови чак през 2025 година, по-късно в сравнение с други части на света. За това предупреди днес Международният валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс.

Някои от факторите за това според Фонда са провалът в усилията да се овладее разпространението на коронавируса, налагането на нови карантини и промените в поведението на хората, допълва БТА.

В публикация в блок икономистите на МВФ алармират, че възобновяването на пандемията към края на годината заплашва да увеличи прекомерните социални и човешки разходи.

Според МВФ слабото възстановяване на пазарите на труда ще доведе до по-трайни социални щети, а промяната в настроенията на международните инвеститори ще окаже натиск върху страни с фискална и външна уязвимост.

Припомняме, че миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че нарастващият дълг в региона не е основното безпокойство на фонда. Тя призова Латинска Америка да се съсредоточи върху реформите, които биха донесли повече устойчивост на растежа.