Въпреки че световната икономика е стъпила на по-здрава основа благодарение на ускорения ход на ваксинирането и мащабните програми за фискални стимули, нарастващото неравенство, високите нива на дълг и разминаването между богатите страни и държавите с ниски доходи остават значителни рискове. Това предупреди Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), в интервю за Евронюз, информира постоянното представителство на организацията, съобщи БТА.

"Предстои да актуализираме прогнозата си за растежа за тази и следващата година. Наблюдава се обаче опасно разминаване в икономическите богатства както в рамките на отделните страни, така и между тях, което налага необходимостта да се постави акцент върху управлението на изхода от здравната криза", посочва Георгиева.

През януари МВФ прогнозира растеж на световната икономика от 5,5 процента през 2021 г. и 4,2 процента през 2022 година, след свиването от 3,5 процента през 2020 година, причинено от пандемията от коронавирус. Спадът в еврозоната бе много по-голям - с 7,2 процента.

Ръководителката на МВФ настоятелно прикани правителствата да "инвестират в по-зелено, по-интелигентно, по-устойчиво на сътресения и по-приобщаващо бъдеще."

"В момента най-важните приоритети остават ускоряването на кампанията по ваксиниране, справянето със здравната криза и това да не се оттегля подкрепата в твърде ранен етап. Със задоволство констатирам, че това са основни приоритети за европейските лидери и народи," допълва Георгиева. Тя приветства фонда за възстановяване на ЕС на стойност 750 милиарда евро, който трябва да помогне най-вече на страните с икономики, силно зависими от туризма и тежко пострадали от кризата.

Планът за възстановяване на ЕС предстои тепърва да бъде ратифициран от 27-те държави членки. До момента това са направили само 16 от тях. Желанието на Европейската комисия е да започне да разпределя безвъзмездна помощ и заеми чрез този инструмент преди началото на лятото.

Георгиева подчерта няколко основни риска, спрямо които правителствата трябва да бъдат особено бдителни през идните месеци като внезапна промяна в условията за финансиране в резултат на рязко икономическо възстановяване.

"Възстановяването на световната икономика с изключително бързи темпове, които значително надвишават очакванията, може да доведе до повишаване на лихвите по заемите и затягане на финансовите условия. Трябва да бъдем подготвени за това. За щастие централните банки, включително Европейската централна банка, дават отличен пример с ясна комуникация и поддържане на ниски лихвени нива по предвидим начин", допълва тя. Шефката на МВФ все пак предупреждава, че държавните дългове са сериозен проблем. По думите й в резултат на фискалните стимули средното съотношение между БВП и дълг в света е достигнало 100 процента.