Глобалните икономически перспективи са дори по-мрачни от прогнозираните през октомври, предупреди Международният валутен фонд, позовавайки се на влошаването на индекса на мениджърите по доставките през последните месеци.

Причина за влошените перспективи са затягането на паричната политика, следствие на глобалната инфлация, слабия икономически растеж в Китай и продължаващите проблеми във веригите на доставки, както и продоволствената несигурност, причинени от руската инвазия в Украйна, обясниха експертите на Фонда, цитирани от Ройтерс и БТА.

През миналия месец те намалиха прогнозата си за растежа на световната икономика за догодина до 2,6 на сто спрямо очакваните по-рано 2,9 на сто.

В свой блог, подготвен за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия, МВФ алармира, че последните данни за активността на мениджърите по доставките "потвърждават, че перспективите са по-мрачни", особено в Европа.

Подобни сигнали за забавяне регистрират и повечето големи икономики от Групата на 20-те най-развити икономики (Г-20), като икономическата активност се свива, докато инфлацията остава на стабилни, високи нива.

Във все повече страни от Г-20 икономическата активност се свива, според експертите на МВФ, а глобалната фрагментация се наслагва върху "съвкупност от рискове за спад" на икономиките.

Според Фонда "предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, са огромни и отслабващите икономически показатели показват предстоящи нови предизвикателства". На този фон настоящата политическа среда е "необичайно несигурна".

Енергийна криза в Европа би навредила сериозно на растежа и би повишила инфлацията, докато продължителният ръст на цените може да предизвика по-големи от очакваните скокове на лихвените политики и допълнително затягане на глобалните финансови условия. Това от своя страна създава "нарастващи рискове от дългова криза за уязвимите икономики", обясниха още експертите на Фонда.

Те допълват, че все по-тежките метеорологични явления също ще навредят на икономическия растеж по целия свят.