Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че правителствата, които се борят с покачващите се цени на храните и горивата, трябва да насочат усилията си към подпомагане на уязвимите групи от населението, вместо да предоставят повсеместна подкрепа, криеща риск за състоянието на публичните финанси. Това посочи МВФ в своя онлайн блог, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Повече от половината от правителствата на анкетираните 134 държави съобщиха, че са въвели субсидии или данъчни облекчения, за да смекчат удара от рязкото покачване на цените, предизвикано от войната в Украйна, пишат експертите на фонда.

Нахлуването на Русия в Украйна последва миналогодишния ръст на цените на пазарите на суровини, тласкайки нагоре стойността на храните до максимум, а цените на природния газ - до исторически връх.

Цените на пшеницата, основен продукт, за който Русия и Украйна заедно представляват източник на около една четвърт от световния износ, са нараснали с 54 на сто спрямо година по-рано.

Политическите лица трябва да позволят високите световни цени да преминат през местните икономики, като същевременно защитават засегнатите уязвими домакинства, пише в блога си МВФ, като се аргументира, че "в крайна сметка това е по-евтино (за бюджета на държавата - бел. р.), отколкото поддържането на изкуствено ниски цени за всички, независимо от платежоспособността им".

МВФ често поставя премахването на субсидиите като условие за предоставяне на финансова помощ за страни, нуждаещи се от такава, припомня Ройтерс.

Миналата седмица Пакистан намали субсидиите за гориво за втори път в рамките на 7 дни, за да си осигури спасителна финансова подкрепа от МВФ.

Друга страна, търсеща заем от Фонда - Тунис обяви днес, че ще започне да съкращава субсидиите за енергия и храна през следващата година, както и финансовите трансфери към по-бедни домакинства.

Загрижеността за продоволствената сигурност може да накара някои правителства да въведат субсидии и дори да раздават основни продукти, въпреки това са необходими ясни клаузи за прекратяването на подобно подпомагане, предупреждава МВФ.