Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към понижение прогнозите си за световния растеж през 2019 година до 3,5 на сто, отчитайки продължаващите търговски напрежения и засилването на политическите рискове, предаде Франс прес.

Това е с 0,2 пункта по-малко от октомврийските прогнози на фонда, които също бяха преразгледани към понижение.

Очакванията за двете най-големи икономики - САЩ и Китай - този път остават непроменени, а за Япония са преразгледани към повишение, но МВФ е много по-песимистичен за еврозоната, като прогнозира тази година растежът да бъде от 1,6 на сто (вместо обявените по-рано 1,9 на сто).

Сред европейските страни най-драстично е понижена прогнозата за Германия - до 1,3 на сто (-0,6 пункта), следвана от Италия (0,6 на сто или -0,4 пункта) и Франция (1,5 на сто или -0,1 пункта). Това се дължи на слабото промишлено производство в германското автомобилостроене, вялото вътрешно търсене в Италия и високи разходи за кредитиране, а във Франция са отчетени отрицателните последици от социалните протести на "жълтите жилетки", продължаващи над два месеца.

 

Следват основните икономически прогнози на МВФ за 2019 и 2020 година по страни. Цифрите в скоби изразяват преразгледаните данни в процентни пунктове спрямо предходните очаквания, публикувани през октомври 2018 година.