Антикризисният ресурс, инвестиран в икономиката, е доста голям. Отговорността е огромна, боря се за скорост, публичност и прозрачност. Всичко съгласуваме с бизнеса... В момента сме в процедура на геометрично ускоряване, до края на годината и в началото на следващата ще имаме още средства, които ще бъдат инвестирани в бизнеса". Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той поясни, че помощта за предприятията, която минава през Българската банка за развитие (ББР), е гаранционна и процедурата се разширява - увеличава се размерът на кредитите и се облекчават условията към банките.

"На заседание в сряда ще се случи същото за кредитите за физически лица, които се гарантират от ББР и са безлихвени. Ще увеличим лимита за физическо лице до 6900 лева и ще облекчим условията. Стартира и процедура - до 3,5 млн. лева кредити през Фонда на фондовете. Общият ресурс, който бихме могли да мобилизираме в банковия сектор през ББР и Фонда на фондовете, е около 2,8 млрд. лева".

Лъчезар Борисов допълни, че мерките, които се изпълняват, са с осигурени налични средства.

"Ресурсът не е малък и мерките ще успеят да продължат и през цялата следваща година... Има буфери в икономиката. Наблюдава се устойчивост на бизнеса. Добрите сигнали идват от големите инвестиционни проекти, по които работим. От предварителните данни за третото тримесечие на БВП се вижда, че инвестициите започват да дават добри сигнали за възстановяване по отношение на загубеното - структурата на БВП и показателят бруто-капиталообразуване", коментира министърът.

Лъчезар Борисов съобщи, че страната ни е на голям финал със силен международен инвеститор и уточни, че става въпрос за фирма в сферата на машиностроенето. "България стои много добре на международната инвестиционна сцена."

По повод Националния план за възстановяване на България министърът на икономиката отбеляза, че идеята е да се трансформира цялата икономика и да има друг тип среда.

"Започнахме работа да има отделно перо за работещия бизнес. Да има отделен фонд за дигитализация, модернизация, иновация, зелен бизнес", коментира той.

Лъчезар Борисов смята, че страната ни се справя 50% по-добре от средното за Европейския съюз по макроикономическите показатели. "И спрямо дълга и дефицита ще бъдем по-добре от редица страни в Съюза. Банковият сектор реализира по-ниски печалби, но достатъчно големи, за да има буфери и е стабилен в момента."